Linkuri accesibilitate

Consumatorul faţă cu avertismentele medievale


Prestări de servicii...
Prestări de servicii...

Tot felul de prestatori de servicii şi gestionari au luat demult aici obiceiul să-i bage pe toţi consumatorii în aceeaşi oală.

Deunăzi, la intrarea în scara blocului, găsesc afişat următorul avertisment: “Stimaţi consumatori! Blocul d-voastră are datorii de 3600 de lei. Îi rugăm pe datornici să-şi plătească datoriile pînă la sfîrşitul anului! În caz contrar, furnizorii nu vor mai presta servicii întregului bloc şi în spaţiile de folosinţă comună!” Semnează SRL-ul care se ocupă de gestiunea blocului nostru de locuinţe.

Mărturisesc că avertismentul cu pricina m-a făcut să bolovănesc ochii. Păi, cum vine asta? Reiese că şi cei care plătesc mereu cu regularitate facturile pot să rămînă fără servicii în dricul iernii? Da, aşa e, chiar dacă faptul acesta e de-a dreptul inacceptabil, nedrept şi bizar. De menţionat că în anii tranziţiei am fost bombardat nu o dată cu asemenea avertismente, care mereu mă băgau în sperieţi. Tot felul de prestatori de servicii şi gestionari au luat demult aici obiceiul să-i bage pe toţi consumatorii în aceeaşi oală.

Cred că e timpul să ne debarasăm de acest obicei păgubos şi oarecum medieval. Cel care plăteşte şi nu are datorii nu trebuie să fie ameninţat, asta mi se pare evident. Eu aş putea, la rigoare, să încep a-i ruga pe rău-platnicii blocului să plătească, dar, o spun în cunoştinţă de cauză, am puţine şanse să-i conving şi, pe deasupra, nu e misiunea mea să-i responsabilizez pe rău-platnici. Şi nici timp nu am să mă ocup cu munca de responsabilizare.

Datoriile sînt problema rău-platnicilor şi a prestatorilor de servicii, mai puţin a consumatorilor corecţi. Avertismentul cu pricina pare şi mai ciudat, dacă ne gîndim că noul cod contravenţional le oferă acum furnizorilor posibilităţi nelimitate de a-i pedepsi pe rău-platnici. Unii le şi valorifică. Termocom, bunăoară, deja a sechestrat maşina unui rău-platnic.

Dacă gestionarii blocului nostru speră să mă folosească pe mine pe post de instrument de colectare a datoriilor, speranţele le sînt deşarte. Iar dacă voi rămîne fără servicii în miezul iernii, eu, cetăţeanul corect, o să-i acţionez în judecată şi o să fac tot posibilul să cîştig.
XS
SM
MD
LG