Linkuri accesibilitate

Securitatea spațiului cibernetic - reglementări de tip anti-terorist?


Națiunile Unite, Geneva
Națiunile Unite, Geneva

Problema demarcării clare a softurilor de uz civil de cele militare

Statele Unite au demarat convorbiri cu Rusia si cu Natiunile Unite pentru intarirea securitatii cibernetice. Ce se are in vedere?

Oficialitati americane si ruse au oferit interpretari diferite ale celor discutate, dar fie si faptul ca Statele Unite participa la convorbiri este o modificare de optica. Surse de la Washington au spus ca administratia Obama intelege ca mai multe tari dezvolta un asa zis armament cibernetic si ca este nevoie de o noua abordare care sa puna capat acestei noi curse a inarmarilor.

In ultimii ani, atacuri cibernetice impotriva unor sisteme guvernamentale sau private au ajuns de ordinul miilor, in fiecare zi. Autorii acestor atacuri au compromis retele ale Pentagonului, au furat secrete industriale si au blocat situri apartinind statului american si unor companii particulare. In februarie, presedintele Obama a dispus revizuirea sistemelor de securitate cibernetica si va numi in curind pe cineva sa coordoneze aceasta activitate.

Luna trecuta, generalul Vladislav Sherstyuk, adjunctul sefului Agentiei Ruse pentru Securitate, s-a intilnit in capitala americana cu reprezentanti ai Consiliului pentru Securitate Nationala, Ministerului Apararii si Biroului pentru Securitate Interna.

Doua saptamini dupa aceea, la Geneva, Statele Unite au acceptat sa vorbeasca despre razboaie si securitate cibernetica cu reprezentanti ai unei comisii specializate ONU. Anterior, Washingtonul insistase ca aceste chestiuni sa faca parte din jurisdictia comisiei economice. Pozitia rusa a fost si este ca amenintarile la adresa retelelor civile de computere trebuie contracarate printr-un mecanism de tratate internationale, similar celui care reglementeaza proliferarea armelor nucleare, chimice sau bacterologice.

Statele Unite au contracarat acest argument, aratind ca este imposibil sa fie facuta o demarcatie clara intre utilizarea de programe de computer, pentru uz civil sau militar. In consecinta orice ingradire ar afecta si uzul civil si ar constitui o incalcare a unor drepturi civice. Dar in ultimele luni exista semnale ca imbunatatirea cooperarii este posibila. Pericolul terorismului cibernetic este prea mare pentru a fi neglijat.

Moscova considera ca in ultima vreme pozitia americana s-a modificat si ca in consecinta dorinta rusa ca situatia sa fie reglementata printr-un tratat ar putea fi indeplinita. La Departamentul de Stat aceasta interpretare este contestata. Surse de acolo arata ca Statele Unite doresc doar sa se concentreze la convorbiri in mod special asupra criminalitatii cibernetice.
XS
SM
MD
LG