Linkuri accesibilitate

Renumărarea voturilor nule din 27 de judeţe


Diferenta dintre Traian Băsescu şi Mircea Geoană continuă să crească, în limite foarte mici, în favoarea preşedintelui in funcţie

Biroul Electoral Central a reexaminat pina acum buletinele nule din 27 din cele 41 de judete ale Romaniei, dupa ce ieri Curtea Constitutionala a decis renumararea celor 138 de mii de voturi constatate ca nevalabile dupa cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Romania. Dupa o noapte alba membrii Biroului Electoral Central si-au suspendat activitatea pentru a se odihni. Reultatele de pina acum nu indica insa modificari substantiale.

Socialistii au cerut repetarea celui de-al doilea tur de scrutin al prezidentialelor, dupa ce rezultatele finale l-au declarat cistigator pe presedintele in functie Traian Basescu. Diferenta dintre el si liderul socialistilor este de doar 70 de mii de voturi, de aceea Curtea Constitutionala a cerut reverificari inainte de a declara scrutinul valabil. Totusi dintre buletinele revalidate Traian Basescu mai cistiga, cel putin pina acum 629 de voturi,in vreme ce liderul socialistilor isi mai adjudeca 551.

Practic diferenta dintre cei doi continua sa creasca, chiar daca in limite foarte mici, in favoarea presedintelui in functie. Socialistii sint nervosi fiindca liderul lor s-a grabit sa-si clameze victoria dupa ce au fost anuntate rezultatele sondajelor la urne, care il indicau cistigator, desi aceste rezultate erau in marja de eroare. Ulterior sefii institutelor de cercetare au recunoscut ca nu au luat in calcul votul romanilor din afara granitelor, voturi care s-au dovedit a fi in proportie de 80 la suta in favoarea presedintelui in functie, Traian Basescu. Acum socialistii incearca sa demonstreze ca ar fi existat fraude la ambasadele si consulatele unde au votat romanii din diaspora, desi reprezentantii acestui partid la aceste sectii nu au avut nici un fel de obiectii duminica trecuta cind a avut loc cel de-al doilea tur de scrutin.

Pina luni la ora 15 Biroul Electoral Central trebuie sa trimita Curtii Constitutionale rezultatul final al renumararii tuturor voturilor nule si e de asteptat ca la inceputul saptaminii viitoare judecatorii Curtii sa valideze alegerile prezidentiale din Romania, fiindca cel putin pina acum nu au fost descoperite discrepante substantiale fata de rezultatele finale.
XS
SM
MD
LG