Linkuri accesibilitate

Curtea Constituţională dispune renumărarea voturilor anulate


Verificarea celor 138 de mii de voturi va avea loc la Biroul Electoral Central din Bucureşti

Renumararea voturilor nule va avea loc la Biroul Electoral Central, potrivit Curtii Constitutionale care a decis astazi in premiera pentru istoria politica a Romaniei reverificarea voturilor considerate nevalide dupa cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Romania. Este vorba despre 138 de mii de voturi nule, in conditiile in care diferenta dintre Traian Basescu, presedintele in functie si contracandidatul sau, liderul socialistilor Mircea Geoana este de doar 70 de mii de voturi. In ultimii 20 de ani, insa voturile nevalide au variat intre 450 de mii in 1990 si peste 100 de mii in 2004 la al doilea tur al prezidentialelor in care Traian Basescu a cistigat in fata adversarului sau Adrian Nastase cu peste 200 de mii de voturi.

In Romania Curtea Constitutionala este formata din noua judecatori, numiti pentru un mandat de noua ani care nu poate fi innoit. Trei judecatori sint numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedinte. Practic majoritatea parlamentara dintr-un anumit moment isi desemneaza de obicei la Curtea Constitutionala personae fidele. In acest moment structura Curtii sugereaza urmatoarea arhitectura politica: 5 judecatori au fost numiti de socialisti, iar doi dintre ei au avut chiar mandate de parlamentari, unul de presedintele Traian Basescu, unul de democrat-liberali, unul de formatiunea minoritatii maghiare si unul de liberali.

Altfel spus decizia Curtii Constitutionale ar fi putut avea la baza inclusiv filiatile politice ale judecatorilor, dupa ce socialistii au cerut anularea celui de-al doilea tur al prezidentialelor din Romania, cistigate la limita de actualul sef al statului. Curtea Constitutionala din Romania a inclinat in ultimii cinci ani de mai multe ori balanta tinind cont mai degraba de ratiuni ideologice sau de interese de partid, decit de ratiuni care tin de statul de drept.

Deocamdata Curtea asteapta pina luni de la Biroul Electoral Central un raspuns in privinta voturilor nule, urmind ca in functie de rezultatul renumararii voturilor nule sa valideze sau nu alegerile prezdientiale din Romania.
XS
SM
MD
LG