Linkuri accesibilitate

"Am luat-o din nou pe drumul cel bun, fie şi din greşeală"


Mircea Cărtărescu îşi recompune în Evenimentul zilei starea de spirit cu care a trăit alegerile din 6 decembrie

In saptamanalul Observator cultural, Iulia Popovici semneaza impresii de votant roman aflat la Chisinau la primul tur ale prezidentialelor din Romania. Cele cinci ore de stat la coada la Ambasada Romaniei au fost prilejul unei constatari. Citam: “Am stat acolo printre oameni care stiau de ce voteaza: constiinta civica e o abstractiune, recunostinta e ceva mult mai concret. (…) Un singur presedinte le-a dat acestor cetateni (…) impresia ca ei conteaza”. Basarabenii cu cetatenie romana – mai arata Iulia Popovici – vorbeau in acea zi despre aceste alegeri la care poti sta la coada fara teama ca esti supravegheat si despre o cetatenie care le-a adus copiilor lor sansa de a-si alege alta viata. Stop-cadrul de la Chisinau este alaturat insa de un altul: Bucurestiul regasit la intoarcere, coborand din avion. Citam din nou: “siruri dupa siruri de afise cu Arde-i. Ma simt din nou masa de manevra, sufocandu-ma in sacul cu voturi pe care Crin Antonescu i-l paseaza Partidului Social-Democrat. (…) Ma simt palmuita.”.

Intr-un articol publicat in Evenimentul zilei, Mircea Cartarescu isi recompune starea de spirit cu care a trait cel de-al doilea tur de scrutin pentru prezidentale, din 6 decembrie. De la resemnarea ca social-democratul Mircea Geoana urma sa invinga si pana la rezultatul surprinzator cu Traian Basescu invingator dupa numararea voturilor, ultimele alegeri din Romania se deseneaza astfel: “Basescu ar fi trebuit sa piarda, era scris in stele. Geoana ar fi trebuit sa castige. Toti am crezut asta in cele din urma, intidimidati de enormitatea puterii celorlalti. Dar a fost viceversa, si asta e tot ce conteaza. Am luat-o din nou pe drumul cel bun, fie si din greseala”.

Ziarul Romania libera preia pe pagina electronica, citand corespondentul Agerpres in Republica Moldova, comunicatul Mitropoliei Moldovei privind acordarea unei zile libere de Craciun pe stil nou, adica la 25 decembrie. Stirea vorbeste despre un motiv neclar al acestei hotarari, avand in vedere ca atat Mitropolia Moldovei, cat si Mitropolia Basarabiei folosesc calendarul iulian, care sarbatoreste nasterea Domnului pe stil vechi, adica la 7 ianuarie.
XS
SM
MD
LG