Linkuri accesibilitate

Referendumuri la nivel infra-raional


Exemple la Chihana Veche şi Step-Soci din raionul Cahul

După ce bugetele primăriilor au fost reduse cu 20 la sută, unii primari, pentru a fi siguri că banii satului sunt direcţionaţi spre rezolvarea problemelor care interesează în primul rând sătenii au decis, printr-un sondaj, să afle ce îşi doresc oamenii să schimbe în sat. Cum le-a reuşit acest lucru a căutat să afle Diana Răileanu.

Reducerea bugetului local a descurajat-o, mai ales că a fost nevoită să taie din sursele care urmau a fi alocate pentru dezvoltarea comunei, spune Rodica Cucereanu, primariţa din Crihana Veche, raionul Cahul. Şi pentru a identifica soluţii, edilul a apelat la părerea localnicilor. Sondajul pe care l-a efectuat a ajutat-o să înţeleagă ce probleme îi frământă pe săteni şi cum să planifice, mai raţional, cheltuielile: „Noi într-adevăr am fost obişnuiţi până acum ca pentru noi să fie soluţionate toate problemele. Acum noi nu suntem capabili să facem nişte construcţii foarte mari, dar suntem capabili cu resurse puţine să facem satul curat, cu ape curate, asta tot este important”

Astfel, potrivit sondajului realizat în Crihana Veche, majoritatea respondenţilor au fost de părere că problema problemelor rămâne a fi cea a gunoiului. Înarmaţi cu hârleţe şi lopeţi, îmi povesteşte Rodica Cucereanu, oamenii din sat, cot la cot cu funcţionarii primăriei, au curăţat gunoiştele, iar în locul lor au sădit puieţi.

Iulia Coşneanu
Iulia Coşneanu, primariţa din Step-Soci a apelat şi ea la sondaj pentru a afla ce probleme îi frământă pe săteni. Majoritatea locuitorilor şi-au dorit ca parcul din localitate să fie reamenajat. Băştinaşii au fost cei care şi-au asumat partea leului din lucrările de reînnoire a parcului: „Să stăm pe loc, pur şi simplu să aşteptăm mană din cer este imposibil. Viaţa merge înainte cumva trebuie să ieşim din această situaţie. Nu este scopul de a veni la conducerea unei comune pur şi simplu să aştepţi poate cineva ţi-a da.”




Olesea Cruc
Iulia Coşneanu şi Rodica Cucereanu spun că ideea de a afla printr-un sondaj ce anume îşi doresc sătenii, le-a fost sugerată de experţii organizaţiei cehe „People in need”. Olesea Cruc, coordonator de proiect la IDIS Viitorul, e de parere că, de fapt, este de datoria primarilor să ceară opinia sătenilor atunci când iau decizii: „Primarul nu poate să stea în birou şi să ia decizii fără să se uite în jur. Dacă primarii ar arăta că au intenţia de a comunica cetăţenilor ce fac şi de a le cere părerea nu doar atunci când au nevoie de voturile lor înainte de alegeri, va arăta că şi primarul este responsabil, şi cetăţeanul că el poate să influenţeze, că poate veni să-şi spună păsul”

Implicarea cetăţenilor în luarea deciziilor, mai adaugă Olesea Cruc, îi scuteşte pe primari de a fi învinuiţi de alegători că banii publici nu sunt utilizaţi în interesul comunităţii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG