Linkuri accesibilitate

10.12.99 - Chișinău: Avertismentele lui Ion Sturza


Ion Sturza
Ion Sturza

Premierul în exercițiu atrage atenția asupra dezastrului economic și social ce amenință R. Moldova în urma crizei politice.

10 decembrie 1999

Avertismentele lui Ion Sturza.

Edgar Selaru: Premierul în exerciţiu Ion Sturza a declarat astazi ca Republica Moldova se afla în pragul unui dezastru economic şi social în urma votului de neîncredere care a dus la înlăturarea guvernului său. Sturza a spus că din cauza sistării finanţărilor externe, în urma crizei politice, Republica Moldova a ratat mai multe credite avantajoase. Spre deosebire de partidele din Alianta Pentru Democratie si Reforma, Sturza a declarat ca nu este pentru alegeri anticipate ci pentru rezolvarea cit mai rapida a crizei politice prin numirea unui guvern care sa poata obţine o majoritate parlamentară. Corespondenta noastra, Ilona Spataru a fost la conferinta de presa de azi a premierului în exerciţiu.


Republica Moldova se afla în pragul unui dezastru economic şi social, a constatat astazi, in cadrul unei conferinte de presă premierul în exerciţiu, Ion Sturza. Potrivit lui, aceasta situaţie s-a creat deoarece acum o luna Parlamentul a acordat vot de neîncredere echipei sale guvernamentale şi pînă în prezent nu a fost instalat un nou cabinet de ministri. Spre deosebire de deputatii fostei aliante de guvernamint care a instalat guvernul Sturza, premierul demis nu opteaza pentru alegeri parlamentare anticipate. El considera ca Parlamentul trebuie sa confirme, intii de toate, un nou cabinet de ministri. Potrivit lui Sturza din cauza sistării complete a finanţării externe, ca urmare a crizei politice, Republica Moldova a ratat mai multe credite avantajoase, in valoare totala de aproape 100 milioane de dolari.

Ion Sturza: „Banca Mondială va reveni cu finanţarea cel mai devreme in luna decembrie a anului 2000. Uniunea Europeana - in martie-aprilie 2001 şi toti donatorii, mai 2001. Asta fiind cea mai optimista prognoza. In cazul in care se intimplă un miracol, ADR-ul exista, guvernul Sturza exista in componenta lui şi este reinvestit. Eu asta cu toata responsabilitatea v-o spun. Dar sincer sa fiu, în principiu, noi am pierdut anii 2000 si 2001. Eu va spun cu toata responsabilitatea.”

Premierul destituit a pronosticat că in anul 2000, deficitul bugetar nefinanţat se va ridica pînă la 40 la suta din PIB: „De aceea, orice guvern ar veni, trebuie sa iasa in fata poporului, aşa cum am iesit noi anul trecut şi am spus, intrăm într-o perioada de austeritate, dură, care are doua componente; prima componenta: reducerea finanţărilor faţă de anul 1999 de la buget, fie armata, fie salarii, fie sociale, cu cel puţin 25 de procente, minus 25 de procente, deci nu creşterea salariilor, nu creşterea pensiilor, alocărilor bugetare, minus 25 de procente şi începind cu trimestrul doi al anului 2000, default - adică neonorarea obligatiunilor financiare externe. Astea sunt cele doua solutii.”

La aceiasi conferinta de presă, Ion Sturza a dat o replica dura preşedintelui Petru Lucinschi, care, anterior, l-a invinuit de faptul ca ar fi exagerat meritele cabinetului său. In acelasi timp, Sturza şi-a reconfirmat admiratia sa fata de omul politic Petru Lucinschi.

Din Chişinau, Ilona Spătaru pentru REL
XS
SM
MD
LG