Linkuri accesibilitate

12.12.99 - România în fața integrării în Uniunea Europeană


România are șansa de a recupera decalajul față de statele central europene și să obțină o relaxare a regimului vizelor.

12 decembrie 1999

Faţă în faţă” – o emisiunea moderată de Nestor Rateş.

România în fața integrării în Uniunea Europeană. Invitat: ambasadorul Constantin Ene.

La sfârşitul săptămânii (10 – 11 decembrie 1999) a avut loc reuninea la vârf a Uniunii Europene la care s-a decis, între altele, ca România să fie invitată să înceapă negocierile de aderare. Alături de alte 5 ţări.

Invitatul lui Nestor Rateş, ambasadorul României la Uniunea Europeană, Constantin Ene, arată că România are acum şansa de a recupera decalajul faţă de ţările cental europene care au început deja negocierile de aderare. Mai ales că tratativele cu Bruxelles-ul vor începe încă din februarie 2000.

La Helsinki, continuă Constantin Ene, s-a dat şi un semnal politic foarte important şi anume că Uniunea Europeană nu mai imparte ţările candidate în două grupuri (cele care au început deja şi cele care acum încep negocierile de aderare).

România apreciază drept un succes şi faptul că României şi Bulgariei nu li s-au pus precondiţii, care ar fi putut întârzia începerea negocierilor de aderare. Ultimul raport de ţara, recomanda astfel de precondiţii, legate de rezolvarea problemei orfelinatelor si adopţiilor si legate de anumite rezultate macroeconomice.

Tot la Helsinki, comisarul european pentru extindere Verheugen, a declarat că este evidentă incompatibilitatea între deschiderea negocierilor de aderare cu ţări ca România şi menţinerea regimului restrictiv de vize. Până în luna martie, Comisia europeană va prezenta propuneri pentru relaxarea acestui regim de vize.

În perioada preaderării, România va primi un ajutor financiar substanţial dar va trebui să facă un efort substanţial pentru a obţine aceste fonduri, care nu sunt acordate automat.
XS
SM
MD
LG