Linkuri accesibilitate

Totul de depinde de noi, de capacitatea promovării reformelor


Ministrul de externe Iurie Leancă despre reuniunea de la Bruxelles a țărilor membre în Parteneriatul estic.

Ministrul de externe şi integrării europene Iurie Leancă a participat ieri la Bruxelles la o întâlnire cu membri ai Comisiei Europene şi cu colegii săi din cele 27 de ţări din UE. Valentina Ursu l-a intrebat pe seful diplomatiei daca s-a lamurit misterul numelui acordului pe care il va semna Republica Moldova cu Uniunea Europeana.

Iurie Leancă la reuniunea de la Bruxelles
Iurie Leanca
: Am fost constienti ca documentul se va numi acord de asociere. Aceasta stipuleaza si Parteneriatul estic. Si daca ne uitam si la experienta colegilor nostri de la Kiev care sunt in acest proces deja de doi ani si jumatate era foarte clar ca documentul se va numi acord de asociere. Deci nu a fost nicio surpriza si niciun element nou.

Valentina Ursu
: Dar pare-se ca numele acordului nu este atat de important. Important este ca el nu prevede perspectiva aderarii Republicii Moldova la Uniunea Europeana.


Iurie Leanca: Conteaza si denumirea fiindca in politica denumirii, simbolurile inseamna foarte mult. Dar nu-mi dau seama care este elementul nou. Atunci cand am anuntat despre inceperea negocierilor intre Republica Moldova si Uniunea Europeana pe marginea acestui nou acord s-a spus foarte clar ca e un acord care nu stabileste intr-o maniera foarte rigida anumite abordari, anumite principii ci mai degraba vor fi negocieri care ar putea sa dureze un anumit timp, formulele finale vor depinde foarte mult de dinamica relatiilor dintre Chisinau si Bruxelles si, intr-o masura la fel de mare, vor depinde si de evolutiile pe plan intern, in ce masura va reusi Republica Moldova sa promoveze reforme in conformitate cu prevederile si angajamentele asumate in cadrul relatiilor cu UE, prin preluarea legislatiei comunitare si standardelor europene.

Deci, de la bun inceput s-a spus ca Parteneriatul estic, si in acest context vom negocia acest acord, nu prevede expres eligibilitatea tarilor din aceasta initiativa regionala a UE pentru aderare la spatiul comunitar dar nici nu exclude. Si mai este inca un principiu foarte important, fiecare tara va fi tratata diferentiat, in functie de progresele pe care le va inregistra. Unele state din Parteneriatul estic nici nu-si propun aderarea la UE, altele precum Republica Moldova si Ucraina isi doresc acest lucru. Totul va depinde de noi.

Valentina Ursu: Domnule Leanca, oricat de mult si-ar dori Chisinaul sa adere la UE, totusi deocamdata, Bruxelles-ul nu se gandeste serios sa adauge noi tari pe lista candidatilor la aderare.

Iurie Leanca: Doamna Ursu, nu s-a pus in asa fel problema si obiectivul acestei reuniuni de ieri nu a fost discutarea perspectivelor sau lipsei de perspective europene pentru tarile beneficiare ale acestei initiative. Obiectivul final a fost o trecere in revista a cooperarii pe plan multilateral dar si bilateral in cadrul Parteneriatului estic dar si discutarea unor idei si proiecte foarte concrete.

Perspectiva relatiilor dintre Republica Moldova si UE este un alt subiect si in alt context. Noi am venit la putere acum doua luni si jumatate dupa o guvernare comunista de peste opt ani, care a fost un timp pierdut pentru relatia noastra cu UE. In acest timp UE s-a apropiat de frontira noastra si nu invers. Acum urmeaza sa recuperam aceasta pierdere, sa ajungem Ucraina, dar e un obiectiv si un proces complicat care dureaza.

Trebuie sa restabilim incredere in randul cetatenilor dar si in raport cu partenerii nostri externi. Aici la Bruxelles, toata lumea apreciaza faptul ca guvernul de la Chisinau a reusit intr-o perioada foarte succinta, de numai doua luni si jumatate, sa realizeze unele reforme structurale, demonopolizarii economiei, normalizarii relatiilor cu vecinii. Dar e doar un inceput.

Valentina Ursu: Domnule vicepremier in aceste conditii Republica Moldova poate atinge doua obiective pe termen lung; comertul liber si libertatea de calatorie. De ce factori depind facilitatile comerciale?


Iurie Leanca: Este vorba despe inceperea negocierilor privind asa-zisul acord de liber schimb aprofundat si cuprinzator. Intentionam sa incepem aceste negocieri pe parcursul anului viitor. Dar pe data de 21 decembrie la Bruxelles va avea loc sedinta consiliului de cooperare si parteneriat R. Moldova - Uniunea Europeană. Iata acolo vom lua anumite decizii si va fi foarte clar cand si cum vom demara negocierile pe toate cele trei componente care vor fi incluse in viitor in acordul moldo-comunitar.

Valentina Ursu: Domnule Leanca dar renuntarea la vize ramane a fi un obiectiv si mai indepartat?

Iurie Leanca: Inceperea dialogului privind liberalizarea regimului de vize este un obiectiv pe termen imediat. Inceperea dialogului ne va arata care sunt dificientele, ce trebuie sa facem. Prin inceperea acestui dialog oferim o perspectiva foarte clara, in rest va depinde de conjuctura internationala, de capacitatea noastra de a ne mobiliza. Pe parcurs se va contura foarte clar cat timp e nevoie pentru a realiza acest obiectiv foarte important pentru Republica Moldova.

Valentina Ursu: Domnule ministru in concluzie puteti spune ca Republica Moldova trebuie sa fie multumita ca Bruxelles-ul ii ofera acest acord de asociere?


Iurie Leanca: Acordul de asociere nu este un obiectiv in sine. Este doar o parghie, un remediu foarte eficient pentru a ajunge la o eventuala aderare a Moldovei la UE. Acest acord ne va oferi mai multe posibilitati financiare, comerciale, politice. Trebuie sa le folosim la maximum pentru a realiza obiectivul de apropiere si integrare ulterioara in Uniunea Europeana.
XS
SM
MD
LG