Linkuri accesibilitate

Vlad Georgescu: Despre deontologia Europei Libere și memoriile generalului Pacepa


Vlad Georgescu, directorul Serviciului românesc în decembrie 1986
Vlad Georgescu, directorul Serviciului românesc în decembrie 1986

O convorbire cu Emil Hurezeanu, moderatorul emisiunii Actualitatea românească.

25 ianuarie 1988

Extras din emisiunea „Actualitatea românească”.

(Moderator: Emil Hurezeanu; invitat: Vlad Georgescu, directorul Serviciului românesc).

Despre deontologia Europei Libere și memoriile generalului Pacepa.

La încheierea celor 3 săptămîni de difuzare a unor fragmente alese din cartea „Orizonturi roșii” a general-locotenentului Ion Mihai Pacepa, publicată în 1987, Emil Hurezeanu îl intervievează pe Vlad Georgescu despre criteriile de selecție a extraselor. Directorul Serviciului românesc precizează că în selecția efectuată a ales aspectele considerate cele mai importante din memoriile generalului, fragmentele care reflectă situația din țară, oamenii pe care i-a cunoscut, evenimentele la care autorul a participat în mod direct.

Temele principale au inclus portretele membrilor „camarilei regale”, începînd cu președintele și cei din preajma sa, problemele nomenclaturii (cum trăiește, cum se poartă, ce mentalitate are), problema Securității și felul în care angajații ei privesc la Europa Liberă, și cîteva aspecte de politică externă, cu accent pe o foarte pitorească vizită în Statele Unite.

Vlad Georgescu spune că volumul generalului Pacepa „este o carte îngrozitoare, fiindcă descrie o lume murdară, de gunoaie, și de multe ori roșești citind tot ce scrie generalul. Nu înseamnă că tot ce scrie este adevărat. Cartea e scrisă la zece ani de la fuga sa în Occident, e scrisă din memorie..., cred însă că imaginea generală de mizerie morală, spirituală, din toate punctele de vedere, în care se complace clasa conducătoare din România, este reală”.

Extrasele cele mai elocvente au fost alese în ideea că Radio Europa Liberă ține la un nivel de urbanitate, nu trebuie „să se coboare la nivelul acestei cloace de la București”.

Cartea dă altfel „imaginea unor oameni mici, primitivi, care au un orizont extrem de limitat și care au eșuat în aproape tot ce au vrut să întreprindă. Au distrus țara și nici măcar ei, din punctul lor de vedere, ca o clasă politică, nu au reușit să ajungă acolo unde ar fi vrut și unde ar fi trebuit să fie o clasă politică după 20 de ani de putere.”

(Un document sonor din colecția și prin bunăvoința dnei Mary Georgescu)
XS
SM
MD
LG