Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu - un nou mandat pe cinci ani


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Potrivit datelor publicate de BEC, preşedintele în exerciţiu a obţinut circa 70 de mii de voturi mai mult decît liderul PSD Mircea Geoană

Diferenta dintre presedintele in functie Traian Basescu si liderul socialistilor Mircea Geoana este de 0,6 la suta dupa numararea tuturor voturilor exprimate ieri de romanii care au participat la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale.

Traian Basescu ramine asadar presedintele Romaniei, desi socialistii ameninta ca vor contesta alegerile. Fruntasii acestui partid s-au reunit pentru a discuta aceasta varianta care este destul de periculoasa. Practic socialistii nu spun ca ar trebui renumarate voturile, ci contesta pur si simplu rezultatul final. O astfel de contestatie poate fi depusa la Curtea Constitutionala, care daca ar aproba-o ar duce la organizarea de noi alegeri prezidentiale in Romania.
Reprezentantii bancherilor au avertizat deja asupra primejdiei contestarii alegerilor, pornind de la faptul ca primul obiectiv al Romaniei ar trebui sa fie in acest moment constituirea unui guvern solid si iesirea din criza economica.

Partidul Social Democrat nu stie insa cum sa-si administreze esecul dupa ce aseara Mircea Geoana s-a grabit sa deschida sampania si imparta tortul pregatit pentru eventuala sa victorie. Intre timp presedintele in functie i-a invitat din nou pe liberali sa vina linga el, desi la scrutinul de ieri l-au sustinut pe liderul socialistilor. Practic presedintele Basescu a pierdut capitala la citeva procente in favoarea contracandidatului sau, iar aceasta pierdere n-ar fi putut avea loc fara sprijinul liberalilor.

Mai multi lideri liberali au sugerat deja ca ar putea accepta propunerea lui Traian Basescu de a face un guvern de dreapta impreuna cu democrat-liberalii presedintelui. Primarul german al Sibiului care ar fi urmat sa fie premier in cazul in care liderul socialist ar fi cistigat alegerile prezidentiale a anuntat inca de dimineata ca recunoaste rezultatele si ca se retrage din jocul politic.

Cu toate acestea Traian Basescu nu a spus niciodata ca nu l-ar accepta ca premier, iar daca liberalii vor continua sa-l sustina este posibil sa reinte in carti.
Pentru prima data in istoria postdecembrista din Romania la al doilea tur de scrutin au participat mai multi alegatori decit la primul. 56,99 la suta din populatia tarii a participat la prezidentialele de ieri. In orice caz diferenta de 0,6 la suta dintre cei doi candidati a fost facuta de romanii din diaspora care au votat in proportie de 78 la suta pentru Traian Basescu si doar 22 la suta pentru Mircea Geoana.
XS
SM
MD
LG