Linkuri accesibilitate

„Traian Băsescu a obținut voturile pe care le-a meritat inclusiv în R. Moldova”


Premierul Vlad Filat la întâlnirea cu președintele României Traian Băsescu, 2009
Premierul Vlad Filat la întâlnirea cu președintele României Traian Băsescu, 2009

Declarații ale premierului Vlad Filat despre relațiile moldo-române în context de alegeri

In contextul alegerilor din România și al situației de la Chișinău, Valentina Ursu a stat de vorbă cu premierul Vlad Filat, întrebînd-ul în ce măsură procesul electoral din ambele țări afectează înțelegerile stabilite recent, cu ocazia vizitei primului ministru moldovean la București:

Vlad Filat: De mai multe ori in ultimile 24 de ore am vorbit cu Emil Boc, premierul in exercitiu de la Bucuresti, dar si cu alti ministri din executivul Romaniei. Seful diplomatiei, Iurie Leanca a comunicat cu ministrul justitiei de acolo, dar si cu omologul sau, Catalin Predoiu. Chiar daca este o perioada foarte tensionata la Bucuresti si la Chisinau oricum suntem in situatia in care trebuie sa administram intelegerile déjà convenite. Ma refer la punerea in aplicatie a Conventiei privind micul trafic la frontiera, deschiderea consulatelor, darea in folosinta a podului Radauti – Lipcani, dar si obtinerea ajutorului financiar pe care trebuie sa-l primeasca Republica Moldova din partea Romaniei pentru a finalize procesul bugetar din acest an si un sir de multe alte intelegeri. Ne-am angajat in atatea proiecte, incat ar trebui sa avem doar sanatate si vointa sa le imlementam.

Am avut o intelegere de principiu cu presedintele Traian Basescu referitor la ceea ce tine de dimensiunea europeana si ajutorul pe care poate sa ni-l ofere Romania pe linia executivă. Si aici mai multe proiecte isi asteapta realizarea. Printre acestea cele ce tin de energetica, infrastructura, caile de acces din Republica Moldova spre Romania, din Romania catre Republica Moldova. Dar si proiecte in domeniul social si educational.

Valentina Ursu: Faptul ca peste 90 la suta dintre moldovenii cu cetatenie dubla l-au votat pe Traian Basescu, inseamna ca il obliga pe seful statului roman la mai multe ?

Vlad Filat: Nu cred ca trebuie sa vorbim despre obligatii. Domnul Basescu a obtinut voturile pe care le-a meritat, inclusiv in Republica Moldova, rezultatele pe care le-au decis cetatenii romani de pretutindeni. Acum, noi trebuie sa continuam relatiile déjà incepute, de altfel foarte bune, cu cei care urmeaza sa continuie guvernarea in Romania, in interesul cetatenilor din tara noastra dar si din Romania. Noi vom avea o dinamica pozitiva, o dinamica care va da si rezultate, nu doar declaratii si emotii.
XS
SM
MD
LG