Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Incălzire globală, apa de ploaie și promisiuni...


De la Bruxelles în direct de la corespondentul Europei Libere.

Incălzirea globală, apa de ploaie şi... promisiunile politicienilor. Despre toate acestea meditează astăzi Dan Alexe în jurnalul său de corespondent.

Chiar si in Belgia, unde oamenii sunt invatati cu ploaia, tot mai multi sunt cei care acuza incalzirea planetei ca fiind vinovata de ploaia asta care nu mai inceteaza de vreo doua saptamani. Lobiul intens al organizatiilor si politicienilor – in general in opozitie - a dus la acceptarea teoriei incalzirii planetare ca o dogma, ca un articol de credinta pe care nici un savant nu indrazneste sa o conteste, ca sa nu-si atraga probleme, distrugandu-si cariera. Numai un politician neconformist si cu gustul provocarii, cum e presedintele ceh Vaclav Klaus, poate sa-i numeasca pe ecologisti “talibani” si sa numeasca teoria incalzirii planetare drept o gigantica escrocherie. Gigantica este, intr-adevar, daca spre Copenhaga, unde se tine incepand de azi conferinta mondiala asupra climei, au sosit peste 15.000 de participanti si vreo 5000 de ziaristi.

Mai mult, politicienii de pe toata planeta au inceput de la o vreme sa inventeze tot felul de scenete pentru a atrage atentia asupra apocalipsei care se pregateste. Astfel, vinerea trecuta guvernul din Nepal s-a reunit la peste 5000 de metri altitudine, cu echipamentul de rigoare, pentru a atrage atentia asupra consecintelor pe care le-ar putea avea topirea zapezilor din Himalaia. In octombrie presedintele insulelor Maldive a convocat guvernul la o reuniunea subacvatica, in costume de scafandri, pentru a arata ce s-ar putea intampla daca ar creste nivelul oceanelor.

Desigur, Moldova nu are nici mare si nici munti vrednici de acest nume, in schimb Romania are si una si alta, iar Traian Basescu, ca fost marinar, ar sti sa plonjeze daca ar avea o cauza nobila de aparat. Romania si Moldova au fost insa lovite de o avalansa la fel de distrugatoare ca cele din Himalaia: criza economica, in urma careia pina si milionarii au ramas mai saracuti. Asa se face ca prin cartierele si satele in care saracia a facut ca viata sa fie la fel de arida ca deserturile Africii, sperantele oamenilor se topesc mai repede decat ghetarii Himalaei, dupa ce promisiunile politicienilor s-au dovedit a fi… apa de ploaie.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG