Linkuri accesibilitate

"O uşă întredeschisă în continuare"


Marian Lupu
Marian Lupu

Însemnările cotidiene ale liderului PD Marian Lupu în săptămîna care precede votul din Parlament

A studiat la Facultatea de Comerţ şi Economie a Universităţii de Stat. A facut studii postuniversitare de aspirantură Academia Economică "A. Plehanov" din Moscova şi la Universitatea de Stat din Moldova, în urma cărora obţine titlul de Doctor în economie. A fost director executiv al Programului TACIS - Moldova. Fost ministru al Economiei, deputat în Parlament pe lista Partidului Comuniştilor, ales în funcţia de preşedinte al Legislativului. După evenimentele din 7 aprilie, părăseşte fracţiunea PCRM şi aderă la Partidul Democrat cu care accede în parlament la alegerile repetate din 2009. Candidatul la functia de sef al statului, Marian Lupu este autorul traditionalei rubrici ‘Jurnal saptamanal”.

Luni

Vizita la Bruxelles, cinci întrevederi. Discuţiile s-au axat pe subiecte care vizează strategiile ulterioare de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, procesul de integrare europeană, schimb de opinii vizavi de situaţia politică internă, şi o viziune asupra perspectivelor acestei situaţii, inclusiv în contextul politicii externe a ţării, în contextul politicii de integrare europeană. Republica Moldova trebuie să fie mult mai prezentă pe agenda dezbaterilor politice la Parlamentul European, prin aceasta asigurându-şi o mai mare vizibilitate, ceea ce este în interesul nostru. Potrivit Tratatului de la Lisabona, Parlamentului European îi revine, în continuare, un rol important în contextul eliberării mandatelor pentru negocierele unor acorduri între UE şi statele terţe, precum suntem noi în acest caz. Având deja eliberat mandatul de negocieri pentru Acordul de asociere, rămâne în continuare ca Parlamentul European să se expună pe marginea mandatului pentru negocierea unui aranjament care vizează Acordul de liber schimb. Am intervenit cu solicitarea de susţinere cât mai grabnică, din momentul când vor fi prezentate absolut toate documentele şi vor fi trecute toate procedurile necesare. Susţinerea Parlamentului European pentru ca aceste negocieri să începă cât mai rapid. Seara, la Bruxelles, câteva interviuri cu agenţiile Reuters, Europea Liberă, Observatorul European. După aceea am mers cu o rudă mai îndepărtată care s-a stabilit de mult timp la Bruxelles. A fost mai mult o discuţie de familie.

Marţi

Sunt tot la Bruxelles. Dimineaţa am dat un telefon acasă pentru a vedea ce mai face familia, înainte ca copii să plece la şcoală. M-am bucurat foarte mult să-i găsesc într-o dispoziţie bună. Mi-au spus la telefon că le este dor de mine. Am răspuns acelaşi lucru: că mi-i dor de soţie, de copii. După această scurtă conversaţie telefonică parcă ai mai multă energie, parcă vezi mult mai bine rostul vieţii, vezi mult mai bine rostul activităţii tale. Trebuie să continui programul meu de activitate. Întrevederi cu alte oficialităţi eruopene, cu Grupul Socialiştilor din Parlamentul European. Partidul Democrat face parte din familia Europeană Socialistă. Întrebarea centrală: ce se întâmplă în Republica Moldova? Pe cât este de importantă depăşirea crizei politice din ţară? Pe cât este de periculoasă situaţia în cazul unor alegeri anticipate? Toţi interlocutorii se interesau nu întâmplător de aceste probleme, înţelegând foarte bine că ţara noastră, dincolo de o criză politică, mai trece printr-o criză economică şi socială profundă. Am simţit şi o îngrijorare profundă şi un mare interes în stabilizarea cât mai grabnică a siatuaţiei la noi în ţară, lucru care ne-ar permite să ne ocupăm de ceea ce numim integrare europeană, de ceea ce numim reforme europene la modul cel mai serios, la modul practic. Aşteptările sunt mari din partea Bruxellului. Cu escală la Budapesta, mai mult de trei ore de zbor, am sosit cu bine mai aproape de seară, şi m-am bucurat foarte mult să-mi văd din nou familia, să-i îmbrăţişez, să-i sărut. Am avut şi o cină familială cu toţii împreună, care din nou m-a făcut să resimt împlinit. Între timp urmăream cu foarte multă atenţie evenimentele de la Atena, de la conferinţa ministerială OSCE. Miza era foarte mare în contextul elaborării şi adoptării unei declaraţii care vizează Republica Moldova, şi un moment de tristeţe a fost faptul că o atare declaraţie, cu părere de rău, nu a reuşit să fie adoptată.

Miercuri

Am pregătit micul dejun pentru copii. Între timp, telefoane de la oficiu, plecarea la birou. Am avut o întrevedere foarte şi foarte importantă, în cadrul acestei iniţiative care a parvenit din partea Uniunilor de Creaţie, o iniţiativă numită „Un vot pentru cultură”. Am discutat despre cultură. Valoarea, ceea ce numesc eu partea spirituală a vieţii societăţii noastre, înţelegând foarte bine că nu doar valorile materiale determină prezentul şi viitorul poporului nostru. Un popor fără valori spirituale, categoric nu are viitor şi se transformă în ceva foarte şi foarte urât. Acest domeniu a fost cam marginalizat şi ca principii de finanţare, şi ca atenţie din partea Administraţiei Publice Centrale. Am susţinut această idee de a stabili un parteneriat în cadrul conceptului de colaborare între Societatea Civilă şi Guvern. Am participat la o emisiune, la postul Jurnal TV, împreună cu preşedintele Parlamentului, dl Mihai Ghimpu. Am discutat referitor la reforma constituţională din ţara noastră. În viziunea mea, o atare reformă ar trebui şi ar putea să fie dezvoltată în două etape. Prima etapă, etapa actuală, anumite amendamente care ar viza procedura de alegere a şefului statului.

Joi

Ca de obicei, deşteptarea în jurul orei 6:30. Pregătirea micului dejun pentru copii împreună cu soţia. Şedinţa plenului Parlamentului. Ziua de joi e cea mai importantă, fiindcă au fost acumulate semnăturile pentru înaintarea mea în calitate de candidat la funcţia de preşedinte a ţării. Am prezentat toate documentele care au fost înregistrate de către secretariatul Comisiei Parlamentare Speciale. Probabil că emoţiile devin mai pronunţate mai aproape de data de 7 decembrie. Sunt o persoană care ştie să-şi controleze emoţiile. Evident că a fost un eveniment important. Tot în acea zi s-a produs un alt eveniment, mai deosebit, să-i spun aşa, în pauza dintre cele două şedinţe plenare, în ziua de 3 decembrie, Ziua persoanelor cu handicap. Am mers cu colegii parlamentari la o expoziţie cu vânzare. Am procurat inclusiv şi un set de hăinuţe pentru noi născuţi. Acest lucru l-am făcut, probabil, cu gândul la nepoţii pe care îi voi avea. Aceste achiziţii le-am făcut cu foarte mult drag şi cu multă căldură, pe potriva dragostei cu care aceste obiecte au fost confecţionate.

Vineri

Întrevederea pe care am avut-o cu liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, o întrevedere care a durat circa o oră. A fost puse în evidenţă, din partea mea, acel set de 12 propuneri. Am menţionat că rămân în continuare disponibil pentru continuarea acestui dialog. Deoarece a rămas destul de puţin timp până pe data de şapte, această discuţie cu Vladimir Voronin a lăsat o uşă întredeschisă în continuare, pentru a continua dialogul dintre putere şi opoziţie. A fost anunţată semnarea Memorandumului de fuzionare a două partide: Partidul Democrat şi Partidul Social Democrat. Îmi pare rău că nu a fost posibil în sânul PSD să se ajungă la o poziţie de compromis şi o poziţie solidară în acest sens, dl Braghiş având o poziţie diferită. Pe de o parte regret, pe de altă parte trebuie să constat că este un lucru normal într-un partid bazat pe principii democratice. Fiecare politician îşi are dreptul la propria sa opinie, la propria sa poziţie, Domnia Sa având, probabil, viziuni diferite de cele a colegilor săi, cu referire la dezvoltarea de mai departe a social-democraţiei în Republica Moldova.

Sâmbătă

De cele mai dese ori sâmbetele sunt zile de muncă. Câteva întrevederi cu repezentanţii unor mijloace mass-media din străinătate, dar nu pentru interviuri, ci pentru discuţii care vizează starea actuală şi dezvoltarea în continuare a pieţii mass-media în Republica Moldova, necesitatea de investiţii străine pentru dezvoltarea acestui sector arhi-important pentru o democraţie veridică. Dacă am ajuns, ca Partid şi ca lider de partid, să ne regăsim în topul opiniei publice exprimate de către sondaje, cercetări sociologice, trebuie să spun că acest lucru se datorează atât cetăţeanului care vine cu aprecierea acelor acţiuni care au fost desfăşurate, cât, pe de altă parte, este meritul mass-media. Sfârşit de săptămână. Ca de obicei, trecem pe la părinţi, perioada cea mai potrivită pentru a mă pregăti pentru ziua de 7 decembrie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG