Linkuri accesibilitate

Marian Lupu rămîne singurul candidat la preşedinţia ţării


Marian Lupu
Marian Lupu

În privinţa scrutinului, comuniştii sunt împărţiţi între poziţa negativistă a lui Mîşin şi cea conciliatorie a lui Ţurcan

La alegerile prezidenţiale repetate va participa din nou un singur candidat - liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, înaintat de Alianţa pentru Integrare Europeană. Acesta şi-a înregistrat candidatura astăzi, în ultima zi de depunere a actelor. PCRM nu a decis încă dacă îl va vota pe Lupu preşedinte, dar părerile cu privire la organizarea unor noi alegeri anticipate rămân împărţite în sânul opoziţiei comuniste.

Deputatul comunist Vadim Mişin se pronunţă împotriva susţinerii lui Marian Lupu la funcţia de preşedinte. El spune că propunerile înaintate de liderul PD comuniştilor in speranta sa obţină sprijinul opoziţiei, nu au trezit interesul PCRM: „Aceste 12 puncte nu reprezintă nicidecum propuneri. Unele dintre ele sunt absolut ridicole. Cum ar fi spre exemplu oferirea funcţiei de preşedinte al Curţii de Conturi. Faptul că anume opoziţia trebuie să înainteze candidatul pentru această funcţie a spus-o Consiliul Europei încă in urma cu 5 ani. De ce ne-o propune Lupu acum? Ei şi aşa sint obligaţi să ne-o ofere.”

Vadim Mişin spune că AIE a provocat o situaţie în care se impun noi alegeri parlamentare anticipate: „Noi am întrebat populaţia republicii, noi am întrebat partidul şi ni s-a spus „da”, în situaţia de astăzi, când la putere se află această alianţă antipopulară, când Ghimpu iese în piaţă şi strigă că e românul numărul unu, că e mai român decât Băsescu, atunci iertaţi-mă, dar Moldova are nevoie de alegeri. Din păcate.”

O pozitie ceva mai nuanţată pare să o adopte deputatul comunist Victor Stepaniuc. El consideră că deputaţii PCRM trebuie să negocieze cu AIE susţinerea lui Marian Lupu la funcţia de preşedinte, pornind de la cele 12 propuneri înaintate comuniştilor de liderul PD: „Eu personal le-am examinat. Ele sunt de fapt o bază pentru a duce tratative, însă nu decid eu singur, trebuie să decidă în general partidul. Şi eu sper că o să decidă fiindcă e un moment important, de fapt şi în instoria ţării noastre e un moment de cotitură.”

Opinie separată, cum o numesc unii analişti, pare să adopte deputatul comunist Vladimir Ţurcan. El a declarat presei că la apropiata plenară a CC al PCRM va pleda pentru susţinerea candidaturii lui Marian Lupu la Preşedinţie. In acelaşi timp Ţurcan şi-a manifestat dezacordul cu opinia colegului de fracţiune Vadim Mişin, care pledează pentru alegeri anticipate.

Vladimir Ţurcan: „Asta-i opinia dumnealui. Poate şi sunt aşa de inevitabile, dar eu consider că dacă-i aşa, atunci ele sunt foarte periculoase, în primul rând pentru stat. Asta-i problema şi ăsta e principiul meu. Eu consider că în cazul dat, când punem pe cântar problema intereselor naţionale şi interesele de partid, totuşi trebuie să ne gândim foarte, şi foarte bine.”

Singurul candidat la functia de preşedinte, Marian Lupu a declarat astazi că PCRM deocamdata nu a răspuns la demersul ce contine cele 12 propuneri, dar că mai aşteaptă reacţia comuniştilor pentru eventuale negocieri. Intrebat dacă negociază cu anumiţi deputaţi comunişti în parte, Lupu a spus: „Dialog şi discuţii sunt purtate cu foarte multe persoane. Asta este meseria noastră. Să discutăm, să analizăm. Mai de parte ce se întâmplă, e o tendinţă, nu e tendinţă, se manifestă în data de 7, nu se manifestă în data de 7, rămâne să vedem în data de 7 decembrie.”

Alegerile prezidenţiale repetate vor avea loc luni, 7 decembrie, candidatul AIE Marian Lupu având nevoie de cel puţin 8 voturi din partea opoziţiei comuniste pentru a deveni preşedinte. Dacă alegerile vor eşua din nou, parlamentul urmează a fi dizolvat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG