Linkuri accesibilitate

Gripa pandemică - stabilizarea morbidităţii


Ministrul adjunct al sănătăţii Mihai Magdei: "În ultima vreme se înregistrează pe zi de la 45 la 62 de noi cazuri"

În Moldova, numărul cazurilor confirmate de îmbolnăviri cu virusul noii gripe se apropie de 2 mii, dintr-un total de 4 mii de cazuri suspecte. Despre evoluţia situaţiei discutăm cu ministrul adjunct al sănătăţii, Mihai Magdei.

Radu Benea: Dle Magdei, numărul oficial al îmbolnăvirilor cu virusul noii gripe ajunsese, ieri, la aproape 2 mii. Cum evoluează situaţia? Este în creştere sau în scădere numărul cazurilor de infectare?

Mihai Magdei: Este de menţionat că gripa pandemică se înregistrează în 206 ţări ale lumii. La noi, în Republica Moldova, sunt înregistrate peste 4 mii de persoane suspectate că ar avea gripă pandemică, confirmate sunt circa 2 mii de cazuri. Avem, începând cu data de 27 noiembrie, o stabilizare a morbidităţii. Chiar şi în teritorii avem o micşorare a numărului de cazuri înregistrate. Am putea vorbi că am început a controla situaţia în problema morbidităţii din cauza grupei pandemice.

Radu Benea: Stabilizarea asta ar însemna cam câte cazuri noi pe zi?

Mihai Magdei: Se înregistrează pe zi de la 45 la 62 de noi cazuri.

Diana Răileanu: În Moldova au ajuns primele vaccinuri împotriva noii gripe? Cine vor beneficia de ele şi când va începe vaccinarea?

Mihai Magdei: În Moldova, cred că astăzi sau mâine vor ajunge primele 50 de mii de doze din România. Avem o înţelegere cu Guvernul României, vom avea o donaţie de 400 de mii de doze. Vor beneficia de primele vaccinări lucrătorii medicali, care primii sunt în contact cu bolnavii de gripă.

Radu Benea: Cine sunt cei care fac parte din grupul de risc? Câţi sunt, care sunt nevoile minime?

Mihai Magdei: Da, în grupele de risc sunt incluse peste o sută zece mii de persoane. Mai avem de primit donaţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), încă 400 de mii de doze de vaccin. În total vom beneficia de 800 de mii de doze. Persoanele ce fac parte din grupul de risc vor fi vaccinate pe parcursul lunilor decembrie – martie, ca să ne pregătim pentru cel de-al doilea val, care se va înregistra, potrivit datelor OMS, la sfârşitul lunii martie - începutul lunii aprilie. Este vorba de un val de gripă tot pandemică.

Radu Benea: Estimările pe ce se bazează?

Mihai Magdei: Estimările se bazează pe datele OMS şi pe cifrele înalte înregistrate în unele ţări ale lumii. Este o circulaţie sporită a virusului pandemic între populaţia lumii.

Radu Benea: Dle Magdei, dar Ministerul monitorizează cumva situaţia din Transnistria? Presa de la Tiraspol spune că autorităţile de acolo ar ascunde situaţia reală şi, atunci, în ce măsură ar reprezenta un risc pentru malul drept al Nistrului, ţinând cont de transparenţa absolută a frontierelor? În Ucraina îngrijorările sunt foarte mari.

Mihai Magdei: Hotarul nu poate fi închis, mai ales la gripă, pentru că virusul se răspândeşte pe cale respiratorie. Nu cred că autorităţile de la Tiraspol ascund cifrele, pur şi simplu nu ni le transmit, iar noi nu le luăm în calcul. Dar situaţia a fost aşa din totdeauna. Cu medicii de la Tiraspol ţinem legătura, cu Centrele de Medicină Preventivă la fel. Cunoaştem situaţia.

Radu Benea: Le veţi oferi şi lor vaccin?

Mihai Magdei: Da, numaidecât, raportat la procentul de populaţie, cam sub 2 %.

Diana Răileanu: Am auzit mai multă lume zicând ca readucerea copiilor în şcoli, din vacanta fortată, ar fi fost o decizie nu prea reusită, pentru că după asta ar fi crescut brusc numarul de îmbolvaniri. A fost o decizie corectă?

Mihai Magdei: Atunci, la data de 19 noiembrie, a fost o decizie corectă de a nu prelungi mai departe vacanţa elevilor.

Radu Benea: Dar s-a făcut o analiză ulterioară?

Mihai Magdei: Da, s-a făcut. Astăzi, înregistrăm până la 30 de % de cazuri între copii. Se iau măsuri. Dacă într-o şcoală se înregistrează un caz, se stopează activitatea clasei, dacă se înregistrează trei cazuri, se suspendează activitatea şcolii. Astăzi, în peste 13 de şcoli este suspendată activitatea. Sunt şcoli care au ieşit deja din epidemie: Şcoala sanatorială din Orhei – unde au fost înregistrate 50-60 de cazuri, în ultimile 10 zile nu s-a înregistrat niciun caz, şcoala internat din Orhei, din Ialoveni...

Radu Benea: Din 13 decese confirmate care s-au produs din cauza noii gripe, 4 sunt în Chisinau, restul în provincie. Cum se explică acestă situatie? Au spitalele raionale destule preparate, dispun de Tamiflu?

Mihai Magdei: Spitalele sunt asigurate cu tot necesarul de medicamente pentru a face faţă acestei epidemii, avem preparate pentru luna decembrie, sunt contractate preparate şi pentru luna ianuarie. Suntem asiguraţi cu Tamiflu pentru 20 de mii de bolnavi.

Diana Răileanu: Ultimul caz de deces, al 13-lea, în Chişinău, a stârnit comentarii controversate, cum că victimei nu i s-a acordat la timp ajutorul necesar, fiind lăsată să se trateze la domiciliu. Ministerul investighează acest caz?

Mihai Magdei: Ieri, ministrul Sănătăţii a semnat dispoziţia prin care un grup de specialişti investighează cazul şi va fi discutat astăzi în cadrul Comisiei antiepidemice a MS. Problema gripei este în centrul atenţiei Guvernului.

Radu Benea: Dle viceminitru, aţi putea face o comparaţie a situaţiei din Moldova cu cea din România şi Ucraina, spre exemplu?

Mihai Magdei: Da, dispunem de cifre şi contactăm cu Ministerele Sănătăţii atât din România, cât şi din Ucraina. În Ucraina sunt înregistrate mult mai multe cazuri: peste 2 milioane, şi sub 500 de decese. Situaţia este mai favorabilă în România.

Radu Benea: Dle Magdei, vă mulţumim pentru discuţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG