Linkuri accesibilitate

Noua strategie americană în Afganistan îngrijorează Islamabadul


Secretarul de stat Hillary Clinton ministrul apărării Robert Gates
Secretarul de stat Hillary Clinton ministrul apărării Robert Gates

Temeri că Pakistanul va fi confruntat cu un nou val de militanţi refugiaţi din Afganistan

Presedintele Obama a decis sa mareasca efectivele americane din Afganistan, dar multi cred ca cheia succesului in acea regiune se afla in Pakistan. Ce solicita Statele Unite, Islamabadului?

Exista doua aspecte: secretarul de stat american, Hillary Clinton a cerut guvernului pakistanez sa actioneze cu mai multa hotarire impotriva insurgentilor. Pe de alta parte insa, Washingtonul doreste sa linisteasca spiritele in Pakistan, unde exista temerea ca suplimentarea efectivelor din Afganistan, va antrena deplasarea unui numar mare de militanti si refugiati peste granite, in Pakistan.

Doamna Clinton a salutat sprijinul acordat de pakistanezi, dar a spus ca nu e suficient – remarca de natura sa stirneasca numultumire in Pakistan, unde popularitatea Americii este la cotele cele mai scazute din lume. Secretarul de stat a cerut Islamabadului sa faca mai mult pentru contracarea insurgentilor care ameninta Pakistanul, Afganistanul si alte tari din regiune. Cind s-a aflat la Islamabad in octombrie, Hillary Clinton a fost aspru criticata pentru a fi invinuit Pakistanul ca nu a ucis lideri Al Qaida aflati pe teritoriul tarii. Ulterior, Clinton a revenit elogiind guvernul pakistanez pentru ca in ultimele saptamini a intensificat campania impotriva insurgentei talibane.

Acum, secretarul de stat a incercat sa linisteasca spiritele in Pakistan, in legatura cu posibile efecte ale suplimentarii de forte americane din Afganistan. Ministrul de externe de la Islamabad a cerut lamuriri cu privire la strategia americana, acum dupa anuntul presedintelui Obama cu privire la marirea efectivelor. Hillary Clinton a spus ca regimul pakistanez intelege ca nu este in interesul sau sa aiba un vecin, Afganistanul, pe cale de dezintegrare.

Dar Islamabadul nu e ingrijorat doar de efectul imediat al deciziei americane, ci si de eventualitatea ca Statele Unite sa paraseasca in cele din urma Afganistanul fara sa fi dus misiunea la indeplinire. Faptul ca administratia americana a anuntat retragerea in iulie 2011 – mareste si mai mult nelinistea. Clinton a spus ca intelege aceste temeri si ca Statele Unite doresc sa reafirme angajamentul ferm pentru securitatea Pakistanului, o tara cu un guvern fragil, angajata in dispute cu vecinul, India.
XS
SM
MD
LG