Linkuri accesibilitate

Alianţa Atlantică îşi va mări efectivele din Afganistan


Secretarul General NATO Anders Fogh Rasmussen
Secretarul General NATO Anders Fogh Rasmussen

În discuţie sunt cel puţin 5 mii de militari suplimentari

Secretarul general al Aliantei Nord Atlantice, Anders Fogh Rasmussen a salutat decizia presedintelui Obama de a suplimenta cu 30 de mii de militari prezenta americana in Afganistan, spunind ca spera ca si alianta sa isi poata mari efectivele cu cel putin 5 mii de militari: "Acesta nu este numai razboiul Americii. Ceea ce se intimpla in Afganistan reprezinta un pericol actual si clar pentru cetatenii tuturor tarilor noastre".

Rasmussen a avertizat la Bruxelles ca instabilitatea din Afganistan contribuie la raspindirea islamului fundamentalist, a terorismului si a traficului interntional de droguri, toate acestea afectindu-i deopotriva, in opina secretarului general al NATO, pe toti aliatii europeni ai Statelor Unite. De aceea, Rasmussen a promis intarirea efectivelor aliate: "Pot sa va confirm ca aliatii si partenerii vor face mai mult. Mult mai mult. In 2010, tarile membre ale misiunii din Afganistan vor trimite cel putin inca 5000 de militari si poate chiar citeva mii in plus".

Anders Fogh Rasmussen nu a spus care tari vor trimite noi efective in Afganistan. Ce se stie pina acum este ca Marea Britanie a promis inca 500 de militari, Polonia – 600. Nici Franta si nici Germania nu si-au anuntat o intentie clara in acest sens. Germania a spus chiar ca va lua o decizie dupa conferinta internationala pe tema securitatii din Afganistan din 29 ianurie, de la Londra.

Fata de presedintele Obama, care a vorbit despre o posibila retragere a trupelor americane in 2011, Secretarul general al NATo a evitat orice pronostic, spunind doar ca Alianta va ramine in Afganistan „atit timp cit va fi necesar": "Nu avem nici o intentie ca dupa ce am investit atit de mult si am facut atitea sacrificii, sa plecam inainte de a fi ajuns la linia de sosire. Vom sta cit va fi necesar. Misiunea noastra in Afganistan va lua sfarsit cind afganii vor fi capabili sa asigure securitatea si sa-si conduca singuri tara".

Secretarul general al NATO a spus ca din cele 398 de districte ale Afganistanului, pina la sfirsitul anului 2010, fortele afgane vor putea asigura securitatea in 10 sau 15. Armata afgana si politia nationala afgana au in prezent, fiecare, cite 100 de mii de militari. Oficialitati ale Aliantei spun ca vor incerca sa dubleze cifra acestora.
XS
SM
MD
LG