Linkuri accesibilitate

"Extinderea UE nu se face cu rabaturi de ordin politic"


Elmar Brock, eurodeputat conservator: După experienţa cu România şi Bulgaria, UE va fi mult mai strictă în domenii ca lupta împotriva corupţiei

Reporter: Dle Brok, ati vorbit des despre problemele de digestie interna pe care le are Uniunea Europeana dupa fiecare extindere. Cu toate acestea Uniunea Europeana sa grabeste sa accepte tarile din Balcanii de Vest mai repede decat se preconiza, iar intre timp tari ca Romania sau Bulgaria, deja membre ale Uniunii, au in continuare dificultati de adaptare, dificultati in absorbtia fondurilor europene, probleme cu justitia.

Elmar Brok: Acceptarea fiecarui stat membru trebuie sa tina seama de Criteriile de la Copenhaga iar aceste tari ar fi trebuit sa indeplineasca aceste conditii. Experienta pe care am avut-o cu tari ca Romania sau Bulgaria, mai ales in domenii ca lupta impotriva coruptiei, sau functionarea institutiilor statului ca Justitia, ne-a aratat ca trebuie sa fim mult mai atenti la urmatorele extinderi. Asta inseamna ca indeplinirea acestor conditii trebuie urmarita foarte strict pe viitor.

Reporter: Unii dintre membrii Parlamentului European au cerut ca unele tari ca Moldova fie acceptate in Uniunea Europeana impreuna cu tarile din Balcanii de Vest. Acest joc intre UE si Rusia in jurul chestiunii gazului ar putea fi un motiv bun pentru Uniunea Europeana sa accelereze integrarea unor tari din vecinatatea estica?

Elmar Brok: Devine membru al Uniunii Europene doar acea tara care indeplineste conditiile. Si punct! Extinderea nu este motivata de rabaturi de ordin politic sau afaceri externe. Daca facem asta distrugem Uniunea. Cand am devenit membru al Parlamentului European Uniunea avea 9 membri. Acum sunt 27. Cu Croatia in curand vom fi 28. Daca adaugam toate celelalte tari, Turcia, Balcanii de Vest, Moldova, Ucraina, Georgia, vom fi mai mult de 40 de tari. Cum poate sa functioneze asa ceva? Nu suntem o organizatie internationala ca ONU sau OECD. Noi suntem ca un stat cu propria legislatie. Le-am oferi acestor tari Parteneriatul Estic. Apoi Spatiul Economic European asa cum am facut cu Norvegia si Islanda si cum am facut de altfel si cu Austria, Finlanda si Suedia care acum sunt membri. Vom facilita vizele, apoi vom deschide un spatiu de comert liber, apoi aceste tari vor deveni membre ale pietei interne si poate chiar parte a Spatiului Schengen. Sa asteptam si sa vedem. Insa inainte de toate aceste tari trebuie sa indeplineasca conditiile de aderare. Am stat cu sufletul la gura in timpul revolutiei portocalii de la Kiev si nu suntem deloc fericiti cu ce s-a intamplat ulterior. Ca fortele democratice nu au fost capabile sa conduca tara mai bine de 4 ani! Ei trebuie sa faca in primul rand ceva acolo.
XS
SM
MD
LG