Linkuri accesibilitate

Preşedintele Obama decide suplimentarea trupelor dislocate în Afganistan


Preşedinte Barack Obama
Preşedinte Barack Obama

Unii observatori susţin ca acest război ar putea deveni Vietnamul acestei administraţii

Criticii sai spun ca in Afganistan nu se poate cistiga si ca America ar trebui sa se retraga, nu sa adauge noi efective. Presedintele Obama a declarat ca, spre deosebire de Vietnam, actiunile americane in Afganistan sint considerate legitime de comunitatea internationala si in consecinta, 43 de tari participa la coalitia internationala. Seful executivului a mai explicat ca – spre deosebire de Vietnam—Statele Unite nu infrunta in Afganistan o insurgenta cu o puternica baza de sprijin, in rindurile populatiei. O alta diferenta importanta este ca America a fost atacata de pe teritoriul Afganistanului si ca ramine o tinta pentru elemente teroriste, aflate in acea regiune.

Expertii considera ca desi intre cele doua razboaie exista asemanari, diferentele sint mai numeroase. Statele Unite sint angajate militar in Afganistan de opt ani, dupa ce au inlaturat de la conducere regimul Taliban pentru sprijinul acordat de acesta organizatiei teroriste Al Qaida. Dar dupa ce America a declansat razboiul din Irak in 2003, atentia acordata Afganistanului s-a diminuat si elementele insurgente talibane si-au revenit.

In luna martie, razboiul din Afganistan va deveni cea mai indelungata operatiune militara americana, depasind razboiul din Vietnam, unde 58 de mii de militari americani si-au pierdut viata. Ca si Obama acum, in 1965, presedintele de atunci, Lyndon Johnson a suplimentat efectivele cu 20 de mii de militari, pentru ca pina in 1968, nivelul trupelor sa ajunga la jumatate de milion. Analisti spun ca si Obama s-ar putea vedea intr-o situatie similara cu a lui Johnson, daca situatia din Afganistan nu se imbunatateste. In anii 60, razboiul esuat l-a determinat pe Johnson sa nu candideze pentru un nou mandat. Observatori ai razboiul spun ca – la fel ca si in Vietnam - fortele americane sint impiedicate sa obtine succese pe masura obiectivelor pentru ca lupta impotriva unor insurgenti, care traiesc in comunitati rurale, din care cu greu pot fi dislocati.

Altii spun ca talibani afgani sint mult mai putin populari in Afganistan decit era cazul cu fortele care se opuneau Statelor Unite in Vietnamul de Sud. Ca si in Vietnam – pe de alta parte – guvernul sustinut de America e considerat corupt si nu are sprijin popular. De asta multi i-au cerut lui Obama sa nu trimita noi trupe pina cind Afganistanul nu are un regim credibil. Dar presedintele Statelor Unite a hotarit in cele din urma sa faca ceea ce comandantii militari i-au cerut.
XS
SM
MD
LG