Linkuri accesibilitate

Aşteptările Moldovei de la reuniunea OSCE de la Atena


Iurie Leancă
Iurie Leancă

Iurie Leancă: "Sper că în ceea ce priveşte documentul pe Moldova vom reuşi să identificăm o poziţie comună, împreună cu partenerii noştri importanţi”

Mâine şi poimâine va avea loc la Atena reuniunea anuală a miniştrilor de externe din ţările Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Republica Moldova va fi reprezentată de o delegaţie condusă de ministrul de externe Iurie Leancă, iar agenda ei în capitala elenă are în frunte problema transnistreană.

Un comunicat de presă al ministerului de externe anunţă că reuniunea OSCE va fi un bun prilej pentru a discuta chestiunile majore de pe agenda OSCE, în special cele legate de asigurarea şi consolidarea securităţii în Europa. Totodată, ministrul moldovean de externe Iurie Leancă va prezenta obiectivele noii guvernări de la Chişinău în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. Recent, la o conferinţă de presă, Iurie Leancă îşi exprima speranţa că dacă nu se va reuşi adoptarea unei declaraţii finale care să conţină referinţe la nevoia retrageri trupelor ruse din Moldova, cel puţin va reuşi să ajungă la o poziţie comună cu partenerii importanţi pentru Moldova.

Iurie Leancă: „În ceea ce priveşte Atena, este o şedinţă importantă. Mergem acolo cu o poziţie foarte clar definită. Elementele sunt aceleaşi ca şi în anii precedenţi. Este foarte important să fie o declaraţie, dar e şi mai important ca această declaraţie să servească drept o premisă foarte reală pentru a schimba spre bine lucrurile în teren. Atât în ceea ce priveşte evoluţiile pe marginea conflictului transnistrean, cât şi în ceea ce priveşte nu prezenţa, ci aş pune accentul pe demararea retragerii formaţiunilor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Dar, ştiţi foarte bine că deciziile se iau prin consens, şi nu doar pe o singură problemă care ne vizează pe noi, ci e important să se găsească aceeaşi abordare consensuală şi pe alte probleme regionale. Deci, vom vedea dacă în acest an vom reuşi să ajungem la luarea unei decizii comune de a adopta o declaraţie finală sau nici în acest an nu vom reuşi, în cazul în care diferenţele de abordări vor fi păstrate între anumite ţări. Eu sper că în ceea ce priveşte documentul pe Moldova vom reuşi să identificăm o poziţie comună, împreună cu partenerii noştri importanţi”.

OSCE a eşuat de mai multe ori, în ultimii ani, să adopte declaraţii finale la nivelul consiliului de miniştri, de cele mai multe ori din cauza opoziţiei Federaţiei Ruse. Deciziile OSCE pot fi luate numai prin vot unanim. Ultima declaraţie în care se făceau referinţe concrete la Republica Moldova a fost cea de la Porto din 2002, o declaraţie apreciată de experţi drept un eşec pentru Moldova, pentru că îi permite Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele doar atunci când vor exista pentru aceasta condiţiile necesare. Amintim că anul acesta se împlinesc 10 ani de când Moscova s-a angajat la reuniunea OSCE de la Istanbul să-şi retragă necondiţionat trupele militare din Moldova, un proces ce urma să se încheie încă la finele anului 2002.
Previous Next

XS
SM
MD
LG