Linkuri accesibilitate

Teheran: autorităţile iraniene confiscă medalia Nobel acordată în 2003 militantei pentru drepturile omului Ebani


Ministerul iranian de externe a declarat ca Norvegia nu are nici un drept sa critice Iranul pentru ca autoritatile de la Teheran i-au confiscat premiul Nobel pentru pace militantei pentru drepturile omului Shirin Ebani, laureata a Nobelului in 2003. Intr-un interviu cu colegii nostri de la Radio Farda, Shirin Ebadi a spus ca autoritatile fac tot posibilul sa ii impiedice munca si ca nici un tribunal iranian nu ia in consideratie plingerile sale oficiale.

Autoritatile de la Teheran i-au confiscat dintr-un seif, medalia de aur care este inminata odata cu diploma premiului Nobel, pentru ca activista nu si-ar fi platit impozitele pentru banii acordati odata cu premiul Nobel. Suma pe care autoritatile iraniene i-o cer doamnei Ebadi este de 400 de mii de dolari, pentru suma de 1 milion 300 de mii de dolari care este acordata odata cu premiul Nobel.

Norvegia si-a exprimat stupefactia fata de decizia Teheranului, spunind ca este pentru prima data in istoria de 108 a acestei importante distinctii internationale cind premiul este confiscat si a protestat fata de autoritatile iraniene.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG