Linkuri accesibilitate

PCRM realizează că AIE nu mai poate fi ignorată


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: "Cu cât mai solidă va fi actuala formulă de guvernare, cu atât mai "flexibilă” va fi conduita politică a comuniştilor"

Gheorghe COJOCARU : Nealegerea şefului statului nu pare să perturbeze bunul mers al evoluţiilor politice şi sociale din societate, cel puţin, pe termen scurt, aceasta este impresia pe care o poate avea un cetăţean simplu care urmăreşte desfăşurarea evenimentelor de pe scena politică locală. Cu toate acestea şi deşi cu un preşedinte-interimar de Republică, este evident că liderii Alianţei pentru Integrare Europeană resimt lipsa acestui pilon al Preşedinţiei şi-şi doresc prin alegerea şefului statului să echilibreze atât raportul dintre puterile în stat cât şi dintre componentele liberale şi democratice din cadrul Alianţei. Acest lucru este necesar pentru a permite actualei guvernări să depăşească o anumită stare de incertitudine politică şi să se concentreze asupra problemelor esenţiale ale societăţii ...

Vasile BOTNARU: Sfidind prognozelor pesimiste, Alianţa pentru Integrare Europeană, iata ca funcţionează deja de trei sau chiar patru luni, iar liderii acesteia nu au oferit prilejuri pentru a fi bănuiţi de jocuri incorecte sau din culise sau că nu şi-ar onora obligaţiunile faţă de societate. Este corectă această impresie?

Gheorghe COJOCARU : Pe parcursul acestor luni de zile Alianţa a comis unele erori, legate în special de numirea în funcţiile publice a unor personaje cu reputaţie controversată, dar, să observăm, liderii Alianţei nu au oferit prilejuri majore pentru scandalizarea opiniei publice şi nu s-au produs în rolul de demolatori ai acestei construcţii politice. Dimpotrivă, în ciuda unor incompatibilităţi şi abordări specifice fiecărei formaţiuni politice care face parte din coaliţia de la guvernare, liderii acestora arată că ştiu să gestioneze cu responsabilitate proiectul politic pe care l-au iniţiat de comun acord. Faţă cu un Partid masiv, încă, al Comuniştilor, care urmăreşte o revanşă politică, ei înţeleg că nu au dreptul să dea curs unor emoţii de moment, care transpiră totuşi şi în presă, cum ar fi, de exemplu, chestiunile legate de limba română sau cele privind identitatea moldovenilor. Forţa Alianţei este în unitatea ei, iar principalul pericol la adresa acestei unităţi nu poate veni decât tot din interiorul Alianţei.

Vasile BOTNARU: ... dar si din exterior, vorbind despre comunisti. Apropo despre fruntasii acestei formatiuni, s-a schimbat cumva atitudinea liderilor comunişti faţă de Alianţa de guvernare, acum când a mai rămas puţin timp până la alegerile prezidenţiale repetate?

Gheorghe COJOCARU : Sigur, aceştia urmăresc să pună într-o lumină proastă tot ce face guvernarea actuală, să etaleze „succesele” ca şi inexistente astăzi ale guvernării lor de două mandate succesive, dar dacă observăm atent reacţiile de acum ale liderilor comunişti comparativ cu primele lor reacţii, se poate deduce că aceştia încep să realizeze, cel puţin, unii dintre ei, că Alianţa pentru Integrare Democratică nu mai poate fi ignorată sau luată uşor peste picior. Este lesne de presupus, cu cât mai solidă se va dovedi actuala formulă de guvernare, cu atât mai „flexibilă” va fi şi conduita politică a comuniştilor.

Vasile BOTNARU: Sa vedem daca felxibilitatea comunistilor merge pina acolo unde parte din deputaţii comunişti ar pute sa voteze pentru Marian Lupu?

Gheorghe COJOCARU : Dacă unii dintre deputaţii comunişti vor vota în favoarea lui Marian Lupu, aceasta va fi o probă a faptului că Alianţa câştigă teren şi în zona oponenţilor săi politici, iar dacă Marian Lupu va fi ales în funcţia de şef al statului va fi limpede că Partidul Comuniştilor va trebui să-şi regândească rolul şi locul său pe scena politică. Dar, nu mai puţin important, în acest caz şi Alianţa pentru Intregrare Europeană va trebui să ţină cont de costul votului pe care deputaţii comunişti şi-l vor negocia în schimbul susţinerii candidatului Alianţei la preşedinţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG