Linkuri accesibilitate

Setul de propuneri AIE pentru soluţionarea crizei politice


Marian Lupu
Marian Lupu

Candidatul AIE Marian Lupu propune PCRM funcţiile de conducere ale Curţii de Conturi şi Comisiei Electorale Centrale

Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, candidat al Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de şef al statului, a înaintat astăzi în numele majorităţii parlamentare un set de propuneri prin care încearcă să convingă Partidul Comuniştilor să-i susţină candidatura la funcţia de preşedinte. Care este oferta lui Marian Lupu şi cum au primit-o lideri ai PCRM?

Opoziţiei parlamentare i se propune dreptul garantat să desemneze conducerea Curţii de Conturi şi pe cea a Comisiei Electorale Centrale. Pe lista de propuneri figurează şi adoptarea Legii privind opoziţia parlamentară care ar garanta tratament egal tuturor partidelor in activităţile lor legislative.

Marian Lupu promite în numele Alianţei pentru Integrare Europeană să menţina statutul de neutralitate al RM. Marian Lupu: „Lista acestor principii şi acţiuni nu poate fi considerată ca o listă exhaustivă. Ea rămâne a fi deschisă pentru dialog, pentru negocieri, pentru găsirea compromisului în modul în care să putem toţi împreună, cu eforturi conjugate aici în cadrul Parlamentului RM, să evităm nealegerea şefului statului, să evităm continuarea şi aprofundarea crizei politice, care va duce mai departe şi la aprofundarea crizei economice, financiare şi sociale. Vom fi în continuare în aşteptarea reacţiei din partea conducerii PCRM.”

Am întrebat-o pe Maria Postoico, liderul fracţiunii comuniste, dacă PCRM ar putea susţine candidatura lui Marian Lupu la funcţia de preşedinte după ce alianţa a lansat propunerile.
Maria Postoico
Maria Postoico: „Suntem deschişi pentru dialog. Vom discuta în cadrul fracţiunii partidului şi când va fi luată decizia, atunci vom putea să vă comunicăm. Până atunci trebuie să facem cunoştinţă şi să-i familiarizăm pe toţi membrii fracţiunii, să aducem la cunoştinţa activului partidului ca să cunoască care sunt aceste propuneri, ce mai adăugăm, ce mai negociem. Referitor la preşedinţia Curţii de Conturi sau a Comisiei Electorale Centrale, este prevăzut în legislaţie. Deci, nu este o propunere care mă rog, ne-ar tenta pentru oricare pas să-l facem. Oricum, dialogul va avea loc.”

Maria Postoico a evitat să ne spună dacă sunt sau nu adevărate informaţile vehiculate în presă, potrivit cărora la alegerile repetate, deputaţii comunişti vor fi in drept să voteze asa cum le dictează conştiinţa, astfel incât sa se realizeze în fapt un gen de referendum intern, cum îl numeşte presa, pentru sau impotriva liniei de comportament a actualei conduceri de partid. Postoico a precizat că oricum orice decizie va trebui luată la plenara PCRM a cărei dată încă nu a fost stabilită.

Vladimir Turcan
La rândul său, deputatul comunist Vladimir Ţurcan salută propunerile înaintate de alianţa de guvernământ. Vladimir Ţurcan: „La general, dacă vorbim de toate punctele şi propunerile, într-adevăr sunt nişte propuneri interesante şi eu cred şi sper că aceste propuneri vor fi discutate în cadrul partidului şi că va fi luată decizia respectivă. Domnul Voronin, după cum am informat, numai la sfârşitul săptămânii se întoarce de la tratament, de la odihnă şi de acum cred că săptămâna viitoare va fi ceva mai clar.”

L-am întrebat pe Vladimir Ţurcan dacă decizia care urmează a fi luată la următoarea plenară a PCRM de a vota sau nu preşedintele, va fi obligatorie pentru deputaţii fracţiunii comuniste care nu sunt membri de partid, cum e şi cazul lui Ţurcan. Vladimir Ţurcan: „Chiar şi pentru membri, cei care au o poziţie concretă, clar că la discreţia... Dintr-o parte este disciplina partidului, pe de altă parte este şi opinia personală a omului. Eu cred că rămâne la discreţia dumnealor.”

Alegerile prezidenţiale repetate ar putea avea loc pe 7 decembrie dacă în şedinţa de mâine a parlamentului majoritatea parlamentara va sprijini initiativa Biroului permanent. Dacă nici la alegerile repetate preşedintele nu va fi ales, legislativul va fi dizolvat la mijlocul lunii iunie a anului viitor urmând apoi noi alegeri parlamentare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG