Linkuri accesibilitate

„Viaţa fără violenţă este dreptul meu”


Debutul campaniei „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen”

În parcul central al Chişinăului au fost aprinse astăzi 1 600 de lumânări în memoria victimelor violenţei. Corespondenta Europei Libere, Diana Răileanu explică:

Zeci de voluntari ai organizaţiilor non-guvernamentale specializate în combaterea violenţei au îndemnat trecătorii din parcul central al capitalei să aprindă câte o lumânare şi să le aranjeze în formă de soare. De ce, îmi explică coordonatorul de campanii Amnesty International, Viorel Barbănouă: „Am decis că soarele, care reprezintă speranţa, care reprezintă căldura, susţinerea şi suportul, este cel mai necesar astăzi vicimelor ale violenţei în bază de gen. Sunt sigur că va inspira şi alţi oameni să ia şi ei o atitudine, să încerce să facă şi ei ceva şi să deschidă ochii la cei care cred că să spui că în casă este violenţă este o ruşine sau să spui că în societate violenţă este ceva normal”

Sofia Suleanschi
Acţiunea publică „Viaţa fără violenţă este dreptul meu” care a avut loc astăzi, dă startul campaniei „16 zile de acţiuni împotriva violenţei în bază de gen”. Organizaţiile implicate încearcă astfel să îndemne populaţia să întreprindă acţiuni concrete pentru combaterea violenţei. Sofia Şuleanschi, director Winrock Moldova: „Să mediteze în primul rând asupra fenomenului violenţei domestice, să privească în jur, să se gândească, să nu fie indiferenţi faţă de ceea ce se întâmplă în jur, pe stradă, în scară, la vecinul de alături. Atunci când vom întreprinde măsuri concrete avem şansa să avem o societate sănătoasă, unde nu va fi loc pentru violenţă”


Veronica Josan
Din 1 noiembrie, centrul internaţional „La Strada” a lansat linia telefonică de încredere pentru victimele violenţei. Am întrebat-o pe Veronica Josan, coordonator de la Centru, câte de des victimele violenţei cer ajutorul prin intermediul telefonului: „Să zicem 7-8 ori pe zi".
- Cel mai des apelează femei sau bărbaţi, sau copii?
- Femeile desigur
- Şi de ce se plâng? De problemele pe care le au?
- Sunt maltratate în familie, cel mai des, asta-i problema”

Veronica Josan constată că de cele mai multe ori victimele violenţei de frică sau necunoaştere evită să vorbească despre faptul că sunt abuzate.

Tudor Graur
Tudor Graur, unul dintre trecătorii care au aprins o lumânare în memoria victimelor mi-a spus că o lumânare este prea puţin pentru a opri violenţa: „În primul rând schimbarea vine de la sine, dar trebuie şi noi să dăm un impuls ca să se schimbe ceva, dar aşa... cred că e foarte puţin făcut. Trebuie atrasă mai multă atenţie la lucrurile aceastea”

70 la sută dintre femeile din întreaga lume au fost cel puţin o dată în viaţă victime ale violenţei. În Republica Moldova, fiecare a patra femeie a fost abuzată, arată datele oferite de misiunea OSCE.
Previous Next

XS
SM
MD
LG