Linkuri accesibilitate

27.11.99 - Firul Ariadnei: cu antrenorul Emeric Jenei


Emeric Jenei
Emeric Jenei

Antrenorul deplînge migraţia jucătorilor în străinătate, pe care însă cluburile româneşti nu o pot opri pentru că nu au fondurile necesare.

27 noiembrie 1999

Firul Ariadnei” – o emisiune de Radu Călin Cristea.

Invitatul emisiunii: Emeric Jenei, fotbalist şi antrenor.

Este, alături de Ştefan Covaci, singurul antrenor român care a câştigat Cupa Campionilor Europeni in 1986 cu echipa Steaua.

Jenei, ca antrenor al echipei Steaua, deplânge în acest moment migraţia jucătorilor în străinătate, o migraţiune pe care însă cluburile româneşti nu o pot opri pentru că nu au fondurile necesare să plătească nici măcar jumătate din sumele care sunt câştigate în străinătate.

O altă „provocare” a tranziţiei, în fotbal, este apariţia impresarilor.

Ce se întâmpla în fotbal înainte de 1989 ? În opinia lui Emeric Jenei, profesionalismul în fotbal, mai ales la clubul Steaua, a fost introdus de Valentin Ceauşescu. „Jucătorii din 1986 au fost nişte jucători cu nişte calităţi fantastice şi cu atât mai mult m-am bucurat că am cîştigat Cupa campionilor pentru că în echipă au jucat numai fotbalişti din România.”

Valentin Ceauşescu, ţine să precizeze Jenei, a fost singurul copil al lui Ceauşescu care nu a făcut politică. „Atunci a avut o influenţă prin nume. Cei care stăteau în faţa lui le era frică să-l contrazică, aşa a reuşit să impună profesionalismul.”

Personal, îţi aduce aminte Emeric Jenei, „am fost de multe ori chemat la Ilie Ceaușescu, care nu m-a avut la inimă poate şi pentru că eram de etnie maghiară.”
XS
SM
MD
LG