Linkuri accesibilitate

25.11.99 - Interviu cu Vaclav Havel la aniversarea de 10 ani a revoluției de catifea


Vaclav Havel
Vaclav Havel

„Mai devreme sau mai târziu, toate ţările balcanice trebuie admise în Uniunea Europeană.

25 noiembrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” (Moderator: Radu Calin Cristea; fragmente în lectura Ilenei Giurchescu și a lui Eugen Tomiuc).

Interviul acordat de Vaclav Havel Europei Libere, la 10 ani de la Revoluţia de catifea.

Nu ştiu dacă se poate vorbi de dezamăgirea societăţi, declară Havel în deschiderea interviului, dar „şi societatea noastră suferă de bolile tranziţiei. În cazul nostru este tipic divorţul între clasa politică şi viaţa de zi cu zi, unde te duci oamenii se plâng de politică şi politicieni. ... Este un aspect care nu acoperă percepţia mai largă a cehilor despre viaţa lor.

În mare măsură oamenii sunt mulţumiţi de libertatea pe care o au, sunt mulţumiţi de bunurile pe care le pot cumpăra, sunt mulţumiţi de faptul că pot călători şi pot face afaceri
”.

Ţările din Europa centrală se pregătesc să adere la Uniunea Europeană, ţările balcanice fac primii paşi în aceeaşi directie. România, Bulgaria, Ucraina, Rusia par uitate. Există pericolul să se ridice un nou Zid al Berlinului ?

În opinia preşedintelui ceh, trebuie făcută în primul rând o diferenţiere între frontierele naturale şi cele artificiale. Frontierele naturale sunt normale, nu fac decât să sublinieze diversitatea. Cele artificiale, create de idei preconcepute sau şovinism, trebuie combătute – mai declara Vaclav Havel Europei Libere.

Mai devreme sau mai târziu, toate ţările balcanice, inclusiv din fosta Iugoslavie, trebuie admise în Uniunea Europeană. Dar pentru ca acest ţel să devină realitate sunt necesare o serie de schimbări”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG