Linkuri accesibilitate

Alegerea lui Herman Van Rompuy şi a Catherinei Ashton criticată de socialişti şi verzi


Catherine Ashton
Catherine Ashton

Socialistii din Parlamentul European l-ar fi preferat pe italianul Massimo D'Alema în funcţia de reprezentant UE pentru politică externă

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European par sa fie multumiti de cele doua alegeri facute de Consiliul European pe 19 noiembrie pentru functiile de presedinte respectiv inalt reprezentant pentru politica externa si de securitate a Uniunii Europene.

"Nu sunt de acord cei care il critica Rompuy. Este un politician care uneste oamenii. Avem nevoie de un presedinte stabil pentru urmatorii 2 ani si jumatate. Si pe el si pe Ashton ii vom judeca dupa ce vor face", a declarat astazi intr-o conferinta de presa Josef Daul, liderul grupului popularilor si democratilor, cel mai numeros din Parlamentul European.

Daca in privinta noului presedinte Herman Van Rompuy toata lumea pare sa fie impacata cu ideea ca abilitatile sale de conciliator sunt foarte utile intr-o Uniune Europeana cu 27 de state care nu de putine ori au opinii si interese diferite, nu la fel stau lucrurile in cazul baronesei Ashton.

Prin vocea lui Martin Schulz, socialistii recunosc faptul ca l-ar fi preferat pe italianul Massimo D'Alema insa nesansa acestuia a venit din faptul ca guvernul la putere la Roma nu este unul socialist.

Verzii sunt singurii care au criticat deciziile luate de Consiliu."Rompuoy... nu am auzit de el! Franta a condus o miscare care a blocat alegerea lui Jean Claude Junker. Membrii Consiliului s-au comportat ca niste copii la gradinita", a declarat co-liderul Grupului Verzilor, Daniel Cohn Bendit.

In ce o priveste pe Catherine Ashton, Cohn Bendit a atras atentia ca Marea Britanie a optat sa nu aplice Carta pentru Drepturile Omului, fapt care ii va ingreuna inaltului reprezentant pentru afaceri externe misiunea: "Doamna Ashton are doua posibilitati: una sa spuna ca exista o politica externa europeana si atunci va avea probleme cu Marea Britanie care nu este de acord cu un astfel de concept sau sa spuna ca nu exista asa ceva si va avea probleme cu Parlamentul European. Va reamintesc ca Marea Britanie tara a respins Carta Europeana pentru Drepturile Omului. Cum va putea Ashton sa aplice Carta cand in propria sa tara ea nu se aplica?"

Exista insa si o tema de consens a liderilor politici. Faptul ca in sfarsit Uniunea Europeana va avea o femeie intr-o pozitie de top.
XS
SM
MD
LG