Linkuri accesibilitate

Presa de scandal înflorește la Moscova


Pe coridoarele de la News Media, la Moscova
Pe coridoarele de la News Media, la Moscova

Pe urmele ziarului „Tvoi Den” și a unui patron magnat.

Jurnalismul de scandal, cu titluri de-o şchioapă, cu poze de fete aproape goale şi cu ştiri de senzaţie, este în floare şi în Rusia. Tatăl presei ruse de bulevard este omul de afaceri Aram Gabrelianov, care îşi extinde mereu imperiul mediatic şi a înfiinţat chiar o şcoală specială pentru ziariştii interesaţi de viaţa privată a vedetelor. Detalii are Mircea Ţicudean.

Corespondentul Europei Libere la Moscova, Kevin O’Flynn ne-a spus că la şcoala lui Gabrelianov, aspiranţii plătesc cam 24 de mii de ruble pentru un curs de jumătate de an, iar dacă au rezultate bune pot spera la sfârşit într-un post în imperiul mediatic cu litere de-o şchioapă, sau la News Media, cum se numeşte compania magnatului de presă rus.

Ce trebuie să înveţe tinerii ziarişti? Potrivit lui Gabrelianov, în primul rând că nu este nimic mai important decât ştirea exclusivă, pe care n-o mai are nimeni. Într-o oră de curs, magnatul a povestit cu mândrie cum ziarul său „Tvoi Den” a relatat primul despre uciderea anul acesta a şefului mafiot Veaceslav Ivankov, cunoscut sub porecla „Iaponchik”.

Întocmai ca în bancurile cu reporterul ajuns la locul violului înaintea victimei, Gabrelianov s-a lăudat că ziariştii de la „Tvoi Den” au ajuns la scena crimei înaintea poliţiei. Mai mult, a spus Gabrelianov, ziarul a „cumpărat” tot ce era de „cumpărat”, adică informaţie, înainte să vină oamenii legii. Apoi, „Tvoi Den” a oferit poliţiei cu generozitate un video al asasinatului.

Compania lui Gabrelianov, care are şi alte ziare de scandal, şi-a construit o reputaţie de ziarism nemilos, fără nici o grijă pentru viaţa privată a oamenilor şi gata să plătească din greu pentru cele mai dizgraţioase detalii despre o celebritate sau alta.

Vasili Gatov, vicepreşedintele Uniunii Publiciştilor din Rusia, nu este un fan al ziarelor de scandal, dar recunoaşte că ele fac legea în presa rusă. Gatov spune că apariţia imperiului mediatic al lui Gabrelianov şi mai ales a site-ului de internet life.ru, a schimbat felul cum se face ziarism în Rusia. „Poţi să nu fii de acord cu ei, poţi să strâmbi din nas”, spune Gatov, „dar realitatea este că există o cerere imensă pentru asemenea ştiri”.

Gabrelianov, desigur, n-a inventat bicicleta. El spune că modelul său, ca personalitate, este magnatul australian Rupert Murdoch, iar dintre ziarele de scandal occidentale adoră britanicul „Sun”. În plină glorie tabloidă, Gabrelianov are un singur regret. Reporterii săi nu fac parte din grupul restrâns care are voie să-l însoţească pe preşedintele Dmitri Medvedev în călătorii. Dacă ar fi să-l credem pe Gabrelianov, obiecţiile Kremlinului faţă de ziarul său cel mai cunoscut, „Tvoi Den”, se referă la fata goală care apare în fiecare ediţie – desigur, mereu alta. „Renunţă la fata goală de pe pagina 3 – mi-au spus cei de la Kremlin, şi vă primim în elită”. Numai că Gabrelianov are principii. „Nu renunţ la fata goală”, spune el, adăugînd o notă de dizidenţă sofisticatului său profil de om important al vremurilor noi.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG