Linkuri accesibilitate

Moscova: funeraliile unui preot asasinat în biserica parohială


La funeraliile preotului Daniil Sîsoiev
La funeraliile preotului Daniil Sîsoiev

Daniil Sîsoiev fusese des ameninţat cu moartea pentru atitudinea sa anti-islamică

La Moscova a fost înmormântat astăzi preotul ortodox împuşcat mortal în biserica sa săptămâna trecută de către un asasin mascat. Preotul Daniil Sîsoiev primise ameninţări cu moartea din cauza criticilor aduse islamului şi convertirii musulmanilor la creştinism. Moartea lui atrage atenţia asupra relaţiei şubrede dintre Biserica Ortodoxă Rusă şi alte confesiuni din Rusia, ţară cu cea mai numeroasă populaţie musulmană din Europa.

La înmormântarea preotului ortodox la o biserică din suburbia Moscovei au participat mii de oameni. De faţă la funeralii, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril a spus că Daniil Sîsoiev a făcut multe pentru a apăra „cuvântul lui Dumnezeu”.

Kiril a spus că uciderea unui om pentru răspândirea adevărului lui Dumnezeu înseamnă că acest adevăr loveşte în cei care nu-l împărtăşesc şi conţine o putere enormă”.

Anchetatorii spun că Sîsoiev a fost împuşcat în cap şi gât de un asasin mascat care a pătruns în mica sa biserică din lemn din sudul Moscovei şi l-a întrebat pe preot cum îl cheamă înainte de a apăsa pe trăgaci. Preotul a murit în drum spre spital. Un alt slujitor al bisericii a fost rănit în atentat.

Purtătorul de cuvânt al comisiei de investigaţii al procuraturii generale ruse, Vladimir Markin a spus că uciderea lui Sîsoiev are probabil la bază „ura religioasă”.

Purtătorul de cuvânt a spus că, în timpul cercetărilor preliminare, martorii au declarat că preotul primise vreme îndelungată ameninţări din cauza activităţii sale religioase. Anchetatorii examinează acum discurile computerului său.

În afară de musulmani, Sîsoiev mai încercase să convertească la ortodoxie Martori ai lui Jehovah şi reprezentanţi ai altor confesiuni mici, descrise de Biserica Ortodoxă Rusă drept „secte totalitare”. Într-o înregistrare video difuzată pe internet, preotul în vârstă de 35 de ani spunea că islamul nu este o religie „în înţelesul tradiţional al cuvântului”:

Preotul ortodox spunea în înregistrare că discuţiile între ortodocşi şi musulmani se poartă ca între surzi. „Ei vorbesc despre una, noi despre alta şi nu ne putem înţelege pentru că dăm aceloraşi cuvinte înţelesuri diferite”, mai spunea Sîsoiev.

Biserica Ortodoxă Rusă a cunoscut o amplă revigorare în cele două decenii scurse de la prăbuşirea comunismului care o suprimase. Patriarhul Kiril care a fost ales la începutul acestui an şi este văzut des în public cu liderii ruşi, a contribuit la creşterea rolului politic al bisericii ortodoxe pe care mulţi o văd ca biserică de stat în Rusia. Biserica ortodoxă rusă se opune activ misionarilor străini şi reconcilierii cu cea catolică.

Activişti pentru drepturile omului o critică pentru marginalizarea altor religii şi violarea principiului separaţiei între biserică şi stat, lucruri care au contribuit la sporirea tensiunilor cu numeroasa populaţie musulmană a Federaţiei Ruse, concentrată mai ales în regiunile Caucazului şi Siberiei.

Înainte să devină patriarh, Kiril criticase însăşi ideea de drepturi ale omului pe care a descris-o drept un „paravan pentru minciuni şi insulte la adresa religiei şi valorilor etnice”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG