Linkuri accesibilitate

Procuratura Generală confirmă scoaterea de sub urmărire penală a lui Valeriu Pasat


Valeriu Pasat
Valeriu Pasat

Fostul director SIS anunţă că va cere tragerea la răspungere a celor care i-au fabricat dosarele

Procuratura Generală a anunţat astăzi într-un comunicat de presă scoaterea de sub urmărire penală a lui Valeriu Pasat, ex-ministru al apărării şi ex-director al Serviciului de Informaţii şi Securitate. Decizia vine după mai bine de patru ani de cercetări, adaugă comunicatul, timp în care Pasat a fost urmărit pentru uzurparea puterii în stat, punerea la cale a asasinării liderului PPCD, Iurie Roşca, precum şi pentru contrabandă cu arme de foc şi muniţii. Potrivit procuraturii după formarea unui nou grup de urmărire penală s-a constatat că vinovăţia lui Valeriu Pasat nu se confirmă prin probele administrate.

Însuşi Pasat a spus azi într-o conferinţă de presă că va cere despăgubiri pentru daunele care i s-au adus pe parcursul anchetei şi că va insista ca vinovaţii pentru fabricarea dosarelor sale să fie traşi la răspundere. Valeriu Pasat a declarat că a fost pus sub urmărire penală la indicaţia directă ex-preşedintelui Vladimir Voronin, liderul PCRM.

Valeriu Pasat: Odată cu venirea la guvernare a lui Vladimir Voronin am refuzat să adun compromat, o să vă fie poate de mirare, pe cei din PCRM, pe cei care l-au adus la putere pe Voronin. Şi am înţeles de ce. Pentru că trebuiau mai apoi oamenii aceştia să fie şantajaţi pe parcursul acestor 8 ani de zile. Şi după cum înţeleg ei sunt şi acuma şantajaţi cu compromaturi pe care l-au acumulat alţii. Fiindcă noi, colegii de la SIS am refuzat să facem acest lucru.

Valeriu Pasat consideră că a fost cercetat şi pentru că ar fi împiedicat îmbogăţirea ilicită a familiei Voronin care ar fi avut de gând să profite de pe urma privatizării Centralei de la Cuciurgan şi vânzării unor arme în Cecenia. Pasat susţine că va insista ca cei vinovaţi de fabricarea dosarelor sale să răspundă în faţa legii, enumerându-i în acest sens, pe liderul PCRM Vladimir Voronin, fostul ministru de interne Gheorghe Papuc, ex-procurorul general Valeriu Gurbulea, alţi funcţionari de stat.

Ex-ministrul apărării a dezminţit totodată, unele afirmaţii, potrivit cărora decizia de a fi achitat a fost una politică şi determinată de schimbarea guvernarii.

Valeriu Pasat: Am auzit zilele acestea că cineva spunea că uite a venit la guvernare alianţa şi desigur Pasat a fost achitat, datorită schimbării puterii în stat. Vreau să vă spun că eu am fost achitat în luna iunie, când în ţară erau la putere cei care erau până acuma. Şi dacă e să vorbim de AIE, vreau să vă spun că această alianţă are un deosebit scop, de a-i reabilita pe acei mii de oameni, care au suferit în urma acestui regim.

Fostul ministru al apărării a menţionat că despăgubirile financiare pe care ar urma să le primească din partea statului vor fi destinate reabilitării victimelor care au suferit de pe urma evenimentelor din 7 aprilie curent. Fiind întrebat, Valeriu Pasat a negat că vrea să intre în vreun partid politic, dar nu a exclus că dacă va fi solicitat de actuala putere, ar putea să exercite o anumită funcţie. Totodată Pasat a anunţat că va înfiinţa o fundaţie apolitică, care ar urma să îmbunătăţească imaginea RM pe plan extern, imagine care în opinia fostului şef al securităţii, a fost erodată de fosta guvernare comunistă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG