Linkuri accesibilitate

Abuzurile PCRM: importantă este repunerea în drepturi


Igor Boţan (ADEPT)
Igor Boţan (ADEPT)

Autosesizarea a procuraturii sau adresări din partea care au pătimit?

Vasile Botnaru: Alianta pentru Integrare Europeana este indemnata sa isi onoreze promisiunea de a scoate la iveala abuzurile comise de guvernarea precedenta si in special de catre liderul partidului de guvernamint Vladimir Voronin.

Igor Botan: Trebuie sa facem deosebire dintre acuzatia adusa in cadrul luptei politice si intocmirea unui rechizitoriu la adresa unui demnitar public. In campania electorala au fost aduse acuzatii grave la adresa inaltilor demnitari publici. Ulterior chiar premierul a afirmat ca fostul presedinte Voronin ar fi criminal si va face puscarie. Dar parerea mea este ca acestea sint inca reminiscente ale luptei politice si este foarte departe pina la alcatuirea unui rechizitoriu. Si nu este clar cine si cum il va face. Va fi o autosesizare a procuraturii care va lucra cu materiale de ordin politic, sau vor fi adresari din partea cetatenilor care au patimit precum Valeriu Pasat, Nicolae Andronic, Ivan Burgudji s.a.m.d.

Vasile Botnaru: Victor Josu a publicat un articol in care sugereaza noii aliante de guvernare totusi sa isi aminteasca despre promisiunea de a duce pina la sfirsit acuzarea fostului presedinte caruia i s-a imputat uzurparea puterii. De ce totusi ezita alianta? Nu are probe sau vrea sa faca intre timp un schimb – indulgenta contra voturi pentru Marian Lupu?

Igor Botan: Victor Josu este un publicit si poate sa isi permita articole tintind presiuni asupra domnului Voronin. Dar nu cred ca un rechizitoriu impotriva domnului Voronin sa ajunga in justitie si sa fie judecat, pentru ca toata lumea va intelege ca e vorba despre un proces politic. Trebuie sa fim concreti in termeni atunci cind acuzam de uzurpare. Codul penal se refera la uzurparea puterii de stat, insa nu putem vorbi despre articolul 339 fiindca Vladimir Voronin detinea legitim puterea de stat si atunci cind a venit timpul am vazut ca a dat-o cu relativa usurinta. Daca ne referim la Codul Penal, putem vorbi despre uzurparea de calitati oficiale. Si la acest capitol putem spune ca Vladimir Voronin s-a acuzat pe sine insusi atunci cind la activul partidului afirma ca de fapt in perioada in care a fost presedinte a fost si premier al Republicii Moldova. Dar acestea sint metafore si nu pot fi prezentate drept probe. Ceea ce este important la aceasta etapa este ca acei care au fost nedreptatiti sa fie repusi in drepturi, daca au avut de suferit si sa fie trasi la raspundere persoanele responsabile de acest lucru. De asemenea este foarte important sa fie investigate corect evenimentele din 7 aprilie. Acolo sint lucruri sensibile pentru democratia moldoveneasca si dezvoltarea ei de mai departe.

Vasile Botnaru: Bine, dar toata lumea se plingea ca au fost businessuri confiscate?

Igor Botan: Trebuie sa existe reclamantii, aceia care au fost nedreptatiti.

Vasile Botnaru: In acelasi timp alianta continua “sa se impiedice” de fostul presedinte. Iata ca cea mai proaspata dovada e vizita la resedinta de vara a presedintelui. Premierul Vlad Filat i-a rugat pe oameni sa scoata portretele fostului presedinte.

Igor Botan: Parerea mea e ca aceste lucruri se fac din inertie, din lipsa de experienta. Si simplu spus, are loc o lunecare treptata spre populism, lucru care nu cred ca este deliberat. Pur si simplu este o reactie de moment la agresiunea mediatica a fostului partid de guvernamint care pune in evidenta neajunsurile acestei aliante. Cu toate acestea, AIE a facut progrese impresionante, daca e sa comparam cu ceea ce s-a intimplat in primul an de guvernare a PCRM in 2001. Aceasta alianta a reusit destul de multe. In pofida greutatilor pe care le intimplina are succese ce pot fi enumerate. Bunele relatii stabilite cu UE, Memorandumul care urmeaza sa fie semnat cu FMI, readucerea la normalitate a relatiilor cu Romania si initiativa de a face acelasi lucru in relatiile cu Ucraina. Aceste succese pe exterior pot fi convertite in succese pe interior. Si atunci vom vedea ca pozitiile Partidului comunistilor vor incepe sa slabeasca dramatic.
Previous Next

XS
SM
MD
LG