Linkuri accesibilitate

Costurile anti-criză: primordială este relansarea sectorului real al economiei


Mihai Manole
Mihai Manole

O discuție cu fostul ministru de finanțe Mihai Manole.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută un program de stabilizare şi relansare economică pentru următorii trei ani de zile. Planul prevede, între altele, reducerea de cheltuieli neprioritare, majorarea unor taxe şi impozite, dar şi măsuri de sprijinire a businessului şi de garantare a protecţiei sociale pentru categoriile sărace. Despre beneficiile şi costurile măsurilor anti-criză discutăm în această dimineaţă cu fostul ministru de finanţe, Mihai Manole.

Radu Benea: Dle Manole, cât de întemeiate vi se par prognozele cum că după 1 ianuarie se vor sumpi produsele, din cauza majorării unor accize, în special la benzină, prevăzute în în planul anti-criză?

Mihai Manole: Într-adevăr din Planul anti-criză observăm că se vor majora accizele la ţigări, băuturi alcoolice, va creşte impozitul pe venit pentru câştigătorii la jocurile de noroc. Trebuie să fie o creştere parţială, nu totală a preţurilor.

Radu Benea: Deci, scumpiri bruşte, în masă, nu vom avea?

Mihai Manole: Nu ar trebui să fie. Însă avem o situaţie foarte interesantă. Noi, menţionăm din partea Băncii Naţionale că vom controla nivelul preţurilor, dar mai puţin vorbim despre o politică a formării preţurilor, care în opinia mea, ar trebui să fie sarcina Guvernului. Nu este bine când Ministerul de Interne verfică producătorii autohoni de pâine în privinţa preţurilor sau cei de la CCCEC farmaciile. Aceste verificări indică lipsa unei politici în domeniu.

Radu Benea: Totuşi, planul de redresare economică înseamnă mai multe costuri sociale sau mai multe beneficii?

Mihai Manole: Indiferent care vor fi costurile, le vom suporta noi, însă trebuie să analizăm lucrurile din aspect pozitiv. În acest Program sunt unele constatări care arată că în toamna anului 2008 erau primele semnale ale a acestei crize, şi poate atunci trebuia de reacţionat. În opinia mea, Guvernul a propus un program care reflectă situaţia existentă şi oferă soluţii pentru depăşirea acestei situaţii.

Radu Benea: Cine va avea de câştigat şi cine de pierdut?

Mihai Manole: Cetăţenii, atunci când vorbim de costuri, acestea sunt aferente tuturor cetăţenilor R. Moldova. Al treilea compartiment al Programului, asigurarea unei protecţii sociale eficiente juste, presupune că ar trebui să fie redistribuite aceste costuri între membrii societăţii după unele criterii, care ar duce la o echitate socială.

Radu Benea: Dle Manole, anumite cheltuieli se vor scumpi şi pentru administraţiile publice, mai ales după ce procurările de bunuri şi servicii au căzut „sub reduceri” bugetare. Fosta guvernare comunistă deja a redus cu 20 la sută bugetele locale. Eu am auzit primari care se plâng că nu mai au bani pentru alimentaţia copiilor în şcoli. Şi dacă acestea nu sunt cheltuieli prioritare, atunci cât de echilibrată este optimizarea făcută de actualul guvern?

Mihai Manole: Ar trebui să lucrăm totuşi în direcţia descentralizării puterii şi să creăm situaţia când, pe de o parte, unele venituri să le obţină administraţiile locale, iar pe de altă parte, cei de la Ministerul Finanţelor să analizeze situaţia creată. Chiar dacă vorbim despre diminuarea cheltuielilor bugetului, reieşind din situaţia creată, este clar că trebuie găsite surse pentru a le acoperi.

Radu Benea: Planul guvernului este şi unul de relansare a activităţii economice. Cât de eficiente vi se par măsurile destinate mediului de afaceri?


Mihai Manole
: Într-un astfel de program nu este important cât de populiste vor fi propunerile, ci cât de reale vor fi aceste propuneri. Termenul culegerii roadelor va interveni mai târziu. E clar că pentru noi este primordial sectorul real al economiei, sarcina principală trebuie să fie relansarea a acestui sector, care presupune şi agricultura şi industria şi construcţiile. Sper că va fi o detalizare mai serioasă când vor fi împărţite sarcinile pentru ministere.

Diana Răileanu: În ce măsură acţiunile liberale se vor împăca, dacă se poate spune aşa, cu protecţia socială şi vor rezolva unele probleme, cum ar fi şomajul?

Mihai Manole: În Program există aşa o sarcină de diminuare a şomajului. În general, cred că problemele sociale vor fi cel mai dificil de depăşit. Foarte multe erori au fost comise, de exemplu, în sistemul de pensionare. Suntem unica ţară care nu a început reforma în domeniu. Au apărut şi în presă comentarii că în ţară săracă nu pot fi pensii mari, sunt de acord, însă aceasta nu înseamnă că nu trebuia să începem reformarea sistemului de pensionare. Cred că unele dintre sarcinile nepopulare din program for fi cele ce ţin de începutul reformei sistemului de pensionare, despre revederea componentelor suportului social, dar şi despre finalizarea reformării sistemului de impozitare.

Radu Benea: Dle Manole, când credeţi că R. Moldova ar putea reveni la o creştere economică de cel puţin 7-8 la sută de acum câţiva ani?

Mihai Manole: În opinia mea, noi trebuie să găsim acel sector al economiei reale care ar putea să ne ofere această creştere. Ceea ce ţine de construcţii – creşterea PIB-ului a fost atinsă în urma construcţiilor de spaţiu locativ, iar în prezent, în acest sector, în opinia mea, cererea a scăzut. Rămâne să vedem ce facem cu industria şi agricultura, poate găsim ceva nou la aceste compartimente. Pentru obţinerea unei creşteri economice trebuie analize şi propuneri foarte serioase.
XS
SM
MD
LG