Linkuri accesibilitate

Era navetelor spațiale americane se apropie de sfîrșit


Lansarea rachetei Ares 1-X în octombrie 2009
Lansarea rachetei Ares 1-X în octombrie 2009

NASA pregătește o nouă generație de vehicule cosmice.

În Statele Unite se va încheia în curând epoca aşa-numitelor „navete spaţiale”. Navele americane mai au de efectuat numai cinci zboruri şi nu se întrevede înlocuirea lor, în viitor. O relatare a corespondentului EL la Washington, Nikola Krastev a fost sintetizată de Mircea Ţicudean.

Astronauţii de pe naveta spaţială americană „Atlantis” aveau programată pentru luni, 23 noiembrie, o aşa-numită „plimbare în spaţiu”, a doua din actuala lor misiune de la Staţia Spaţială Internaţională. „Atlantis”, avînd la bord şase cosmonauţi, s-a înscris pe orbită fără probleme la 16 noiembrie, ducînd la Staţia Spaţială 15 tone de echipament în cadrul uneia din ultimele sale misiuni.

În cei 30 de ani de activitate, cinci navete spaţiale americane, dintre care se mai află în serviciu numai trei, au transportat sateliţi, observatoare şi probe planetare. Au montat şi au reparat telescopul spaţial Hubble, au vizitat staţia rusească „Mir” şi au transportat elemente de importanţă crucială ale Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Programul a fost o realizare ştiinţifică şi umană de excepţie, dar a fost marcat şi de tragedii. Naveta „Challenger” a explodat la decolare în 1986, iar „Columbia” s-a dezintegrat la întoarcere în atmosferă, deasupra Texasului, în februarie 2003. În cele două accidente au murit 14 astronauţi.

Programul navetelor spaţiale a devenit piatra de temelie a activităţii spaţiale americane după sfârşitul misiunilor lunare „Apollo”, din anii 60 şi 70, dar este programat să se încheie în 2010. Kyle Herring, un purtător de cuvânt de la NASA, a declarat EL că administraţia Obama are acum o misiune dificilă. Purtătorul de cuvânt Herring ne-a spus că preşedintele Obama a comandat un studiu despre direcţiile viitoare ale explorării spaţiului cosmic. Printre opţiuni se numără întoarcerea pe lună sau, pe termen mai îndepărtat, de vreo 20 de ani, o misiune pe Marte.

Aşa-numitul „raport Augustine”, dat publicităţii luna trecută, a stabilit că explorarea Lunii şi a planetei Marte cu echipaje uman, aşa cum fusese prevăzută de administraţia Bush, nu poate fi aplicată cu actualul buget al agenţiei spaţiale americane, care este de 18 miliarde de dolari. Deocamdată, ne-a declarat purtătorul de cuvânt Kyle Herring, NASA este în regim de croazieră, adică trebuie să continue ce a început, cu accentul pe Staţia Spaţială Internaţională şi pe ultimele misiuni ale navetelor.

NASA are de gând să ducă la Staţia Spaţială cât mai mult echipament înainte ca navetele să fie retrase din circulaţie. După ultimul zbor al unei navete, programat pentru septembrie, 2010, Staţia Spaţială va trebui să se mulţumească pentru transportul de cosmonauţi cu zborurile rachetelor ruseşti Soyuz, cel puţin până în anul 2015. După retragerea navetelor, aprovizionarea staţiei cu materiale se va face cu ajutorul navelor cosmice de marfă ale europenilor şi japonezilor.

Unii experţi americani spun că este o greşeală ca Statele Unite să lase un interval atât de mare, de cinci ani, între ultimul zbor al navetelor şi lansarea următoarei generaţii de vehicule cosmice. Este vorba de racheta în două trepte Ares I şi de capsula cu echipaj Orion. Luna trecută, NASA a testat cu succes o rachetă Ares.
Ares 1-X lansată de la Centrul spațial Kennedy


Wayne Hale, un director de program de la NASA, a declarat Europei Libere că este regretabil că Statele Unite nu au reuşit să pună la punct următoarea generaţie de vehicule înainte de retragerea navetelor. Un regret cu atât mai mare, a spus Hale, cu cât navetele au trăit mai mult decât se prevedea iniţial: nu zece ani, ci treizeci, adică un răstimp în care noile rachete putea fi pregătite cu succes. Partea bună a acestui neajuns, ne-a mai spus expertul american, este că Federaţia Rusă a devenit în ultimul deceniu un partener spaţial de nădejde al Statelor Unite, ca şi Uniunea Europeană.

Dacă găseşte bani suficienţi, NASA are de gând să trimită un nou echipaj uman pe lună cel mai târziu în 2020, şi apoi să înfiinţeze tot pe lună baze de explorare de la care vor fi lansate misiuni spre Marte, în cadrul unui program numit „Constelaţia”.


  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG