Linkuri accesibilitate

Moldovenii şi alegerile prezidenţiale din România


„Este un interes foarte mare pentru acest scrutin din partea alegătorilor"

Îmbulzeală şi nemulţumire la secţiile de votare deschise la Chişinău pentru alegerile prezidenţiale din România. Sute de moldoveni care deţin şi cetăţenia României aşteaptă ore în şir ca să voteze.

Ilie Trifan bunăoară, dar şi oamenii din preajma lui, se plâng de organizarea proastă a procesului de votare: „Greu merge procesul de votare. Trebuie de îndeplinit formularele care ne răpesc foarte mult timp, ele trebuiau să fie gata, noi doar să scriem, da sau nu. Trebuie să le îndeplinim cu mâna şi ne ia foarte mult timp. Oamenii au să plece acasă. În plus, funcţionarii au plecat la masă, îşi vor bea cafeluţa 15 minute, noi iar rămânem în stradă. Nu este organizare, eu stau de trei ore la coadă”.

Profir Mihaela, observator la alegeri din partea Organizaţiei Române pentru Comunitate Internaţională şi Drepturile Omului, mi-a explicat ce declaraţie trebuie să îndeplinească oamenii la intrarea în secţia de votare, declaraţie care, potrivit lor, le răpeşte foarte mult timp: „Această declaraţie atenţionează cetăţenii cu drept de vot să nu voteze de mai multe ori, pentru că acest fapt se pedepseşte cu închisoarea. Practic se asigură că cetăţenii sunt la curent cu legea în vigoare şi îşi exercită votul în mod regulamentar”.

Până la această oră nu au fost înregistrate incidente, iar procesul de votare decurge calm şi civilizat, îmi spune preşedintele secţiei de vot din cadrul ambasadei României, Ion Şerban: „Este un interes foarte mare pentru acest scrutin din partea alegătorilor. După cum vedeţi nu mai au răbdare, stau şi în afara incintei Ambasadei, noi încercăm să fim cât mai operativi ca să-i primim pe toţi”.

Potrivit datelor Autorităţii Electorale Permanente de la Bucureşti, până la orele 13, în Republica Moldova au votat peste 2500 de alegători. În afara Chişinăului, cei mai mulţi cetăţeni au votat la Bălţi – 240, iar cei mai puţini la Giurgiuleşti – 41.
Previous Next

XS
SM
MD
LG