Linkuri accesibilitate

Akaky Akakievich Nobody - preşedinte al UE?


Herman Van Rompuy şi Catherine Ashton
Herman Van Rompuy şi Catherine Ashton

Presa internaţională reacţionează critic la alegerea noii conduceri a Uniunii Europene

Daca la nivelul Uniunii Europene reactiile politice sunt ca si inexistente, avand in vedere ca Rompuy si Ashton au fost alesi prin consens de liderii europeni, presa trateaza cu severitate decizia luata aseara de acestia care lasa mult loc intre vorbele si faptele Bruxelles-ului.

Europa a ales doi necunoscuti care nu se ridica la ambitiile sale, aceasta este in esenta ideea pe care o poti regasi in marile gazete de pe planeta, de la New York Times si Wall Street Journal, la Le Temps si la Le Monde.

Spiegel online scrie ca "Europa conteaza pe necunoscuti“ atragand atentia ca liderii Uniunii au reconfirmat cliseele in privinta oferirii functiilor de top numai unor figuri mai putin proemintente ca acestia.

Pana si rusii au aceeasi parere. Financial Times citeaza un titlu al site-ului rusesc Slon.ru, care a titreaza “Akaky Akakievich este presedintele Uniunii Europene“, facand aluzie la personajul lui Gogol.

Uniunea Europeana alege doi necunoscuti in noile functii de top, titreaza si publicatia online the EU Observer cu sediul la Bruxelles, tara al carei premier Rompuy a fost pana ieri. Dar multe alte media din Belgia nu vad ca pe o mare realizare pentru Europa nominalizarea fostului premier.

Le Soir il numeste chiar „Mr Nobody“ adica „Domnul Nimeni“! Dar nu uita sa aminteasca faptul ca acest policitian „discret, destept si filozof, a adus tarii stabilitate“.

O primire calduroasa primesc insa Herman Van Rompuy si Catherine Ashton de peste Ocean. Presedintele american Barack Obama a spus ca alegerea celor doi va intari blocul comunitar si va face din Uniunea Europeana un partener mai puternic al Statelor Unite.

Nu la fel de increzatoare este insa clasa politica din Turcia. Potrivit BBC, parlamentarul turc Onur Oymen s-a aratat ingrijorat de ce semnificatie ar putea avea alegerea fostului premier belgian in cea mai inalta functie europeana, cunoscut pentru opozitia sa in privinta accesului Turciei la Uniunea Europeana.
XS
SM
MD
LG