Linkuri accesibilitate

Susţinere în contextul colaborării în cadrul CSI


Marian Lupu
Marian Lupu

Marian Lupu: "Noi suntem şi vom fi foarte fermi pe poziţia consolidării statutului de neutralitate"

Valentina Ursu: Sa va intreb direct: alegerea sefului statului in Republica Moldova depinde de atitudinea si influenta pe care ar putea sa o aiba Moscova?

Marian Lupu: Votul pentru seful statului este votul deputatilor din parlamentul Republicii Moldova. Dar mesajele care vin catre cei care urmeaza sa ofere sau sa nu ofere votul pot si chiar trebuie sa vina si de pe intern si de pe extern.

Valentina Ursu: De la Moscova parvin asemenea mesaje?

Marian Lupu: Aceste mesaje puternice vin si din Vest si din Est.

Valentina Ursu: Dar unii acrediteaza ideea ca aceste mesaje de la rasarit, adica de la Moscova ar trebui ulterior platite iar costul nu ar fi unul prea mic.

Marian Lupu: Mesajele care au venit de la FMI, de la Wahsington din cartierul general al Fondului Monetar – este bine sau nu este bine acest lucru? Eu zic ca este bine. Decizia privind negocierile Acordului de asociere dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova, aceasta decizie vine de la Bruxelles, din partea celor 27 de capitale ale statelor membre ale UE. Delegatia guvernamentala, condusa de Vlad Filat, se va afla la Ialta, la reuniunea CSI, urmeaza a fi discutate lucruri importante, pe care le voi discuta si eu la Sankt-Petersburg pe filiera de partid. In acest caz creditul pe care ar putea sa-l ofere Federatia Rusa este important pentru Republica Moldova? Zic da. Unde va fi adoptata decizia? La Moscova.

Daca e sa fim seriosi, oricare actiune depinde de o intelegere reciproca, de o intelegere mutuala. Nu exista niciun pret de platit pentru sustinerea care vine de la Moscova. Aceasta sustinere nu vine de la sine. Aceasta sustinere vine datorita faptului ca personal am dat dovada mereu de o pozitie echilibrata. Si nu influenta Moscovei asupra unor factori de decizie, asupra unor partide, politicieni din tara noastra genereaza un anumit pret. Din contra, eu cred ca aceasta sustinere vine in contextul continuarii colaborarii noastre in cadrul CSI, noi suntem si vom fi foarte fermi pe pozitia consolidarii statutului de neutralitate.

Valentina Ursu: Domnule Lupu, in caz de Kremlinul insista sa se aduca la masa de negocieri planul Kozak, cum ar trebui sa reactioneze Chisinaul?

Marian Lupu: Stiti ca este o vorba, niciodata nu poti intra de doua ori in aceeasi apa. Ferma mea convingere este ca si la Moscova in fotoliile respective sunt plasate persoane inteligente si cu multa experienta. Conteaza vointa politica atat la Chisinau cat si la Moscova, dar si la Tiraspol si din partea celorlalti actori implicati in procesul de solutionare a problemei transnistrene. Este o problema complexa, este o problema complicata. Se cere multa rabdare, multa perseverenta si inteligenta in sensul in care modelul care trebuie a fi definit pentru rezolvarea problemei transnistrene trebuie sa fie un model durabil care ar contribui la consolidarea statului Republica Moldova, unul care ar oferi toate drepturile, toate garantiile si responsabilitatile partilor in cadrul statului reunificat.

Valentina Ursu: Dar ce parere aveti referitor la schimbarea statutului fortelor de mentinere a pacii din zona de securitate ?

Marian Lupu: Principiul de demilitarizare a zonei de securitate ar avea un efect foarte benefic. Si asta pentru ca oamenii in culoare kaki, inarmati reprezinta pe cineva care irita, e un element de incordare, de tensiune.

Valentina Ursu: Dar aceasta schimbare a statutului pacificatorilor ar trebui sa se produca pana la luarea unei decizii asupra statutului politic care ar putea fi oferit Transnistriei?

Marian Lupu: Toate elementele trebuie abordate in pachet. Dar nu ca azi rezolvam una, maine alta. Trebuie sa avem o abordare conceptuala a problemei transnistrene.

Valentina Ursu: Dar sa revenim la ceea ce va intrebam la inceputul acestui interviu. Mergeti la Est si la Vest, cu putin timp inainte de data fixata pentru turul doi al alegerii sefului statului. Sunteti deocamdata unicul candidat pentru aceasta functie suprema. Contati si pe sprijinul din exterior?

Marian Lupu: Si dupa data de 10 decembrie, indiferent de care va fi finalul acestui exercitiu de scrutin, voi fi frecvent in deplasari atat in Est, cat si in Vest. Voi merge avand statutul de presedinte de partid, de parlamentar, de politician, cu statutul de mesager al Republicii Moldova.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG