Linkuri accesibilitate

25.11.99 - Chișinău: ADR despre perspectiva alegerilor anticipate


Alexandru Moșanu
Alexandru Moșanu

Conferința de presă a liderilor Alianței pentru Democrație și Reforme.

25 noiembrie 1999

ADR despre perspectiva alegerilor anticipate.

Dan Ionescu Liderii Aliantei pentru Democratie si Reforme sunt de părere că ţara se îndreaptă către alegeri anticipate. Detalii de la Radu Benea
:

Liderii ADR, fosta majoritate parlamentară, au ţinut astazi o conferinţă de presă pe tema crizei guvernamentale din Republica Moldova. ADR-ul şi.a expus pozitia şi într-o declaratie careia i s-a dat citire în plenul legislativului de către preşedintele Aliantei, Alexandru Moşanu.

Actuala criza guvernamentală profundă, se spune în declaratie, este în întregime opera domnilor Lucinschi, Roşca şi Voronin care, prin acţiunile lor comune, au demis la 9 noiembrie guvernul Sturza, asumindu-şi întreaga raspundere pentru consecintele acestui act politic distructiv. ADR mai declară „evenimentele care au urmat demiterii guvernului Sturza au demonstrat că comuniştii, frontişii şi aliaţii lui Lucinschi, au înlăturat acest guvern nu din cauza asa zisei naturi corupte a cabinetului, deoarece, impotriva criticilor de tot felul, adresate guvernului Sturza, nu a fost adus nici un argument convingător în sprijinul acestor invinuiri.

Adevăratul motiv al demiterii, constă în faptul că guvernul Sturza a promovat o politica reformatoare, de integrare europeană, şi nu a permis să continue furturile, abuzurile, şi alte faradelegi. In declaratie se mai spune că noua majoritate parlamentară, sfîșiată de contradictii nu poate servi drept acoperire pentru un guvern funcţional. Eşecul primei încercări de a vota un guvern cu sprijinul acesteia fiind rezultatul firesc al unei asemenea combinatii conjuncturale.

La conferinţa de presă, preşedintele Aliantei, Alexandru Moşanu, a constatat ceea ce el a numit „o reacţie stranie a preşedintelui Petru Lucinschi” la primul esec al instalarii guvernului Bobuţac, şeful statului dînd vina pentru aceasta pe opozitia parlamentară. Lucinschi, a spus Moşanu, a promovat încă de la constituirea ADR-uluio campanie de denigrare a coaliţiei de guvernamint. Prin diferite metode, şeful statului, comunistii şi creştin democratii, au slabit alianta, care acum a ajuns în opozitie. Potrivit unor informaţii, ne-a declarat Moşanu, aceasta campanie va fi continuată şi în mass media rusească fiind stabilite deja şi sumele care se vor cheltui pentru publicarea materialelor.

Exprimindu-şi indignarea faţă de constituirea unei noi majorităţi în Parlament, care a demis un guvern dar nu reuşeşte să instaleze altul, vicepreşedintele grupului parlamentar al Blocului pentru o Moldova Democratica şi Prosperă, Gheorghe Marin, a reconfirmat decizia formaţiunii sale de a nu sprijini instalarea viitorului cabinet de ministri.

Liderul Convenţiei Democrate, Mircea Snegur a apreciat că noua majoritate nu va fi capabila să formeze un guvern. In cazul în care divergenţele vor fi, totuşi depăşite, noul executiv va fi unul de scurta durată, deoarece, in opinia lui Snegur, alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile. Snegur a amintit de propunerea mai veche a Partidului Comunistilor de a organiza alegeri prezidenţiale concomitent cu cele parlamentare anticipate, dar si de aluzia făcută de preşedintele Lucinschi, miercuri, că va dizolva Parlamentul, în cazul în care deputatii nu vor reuşi, pentru a doua oară, să acorde votul de încredere noului guvern.

In context, Alexandru Moşanua reamintit de intenţiile preşedintelui Lucinschi de a organiza referendumul privind instaurarea regimului prezidenţial de guvernare, odata cu alegerile parlamentare anticipate. Potrivit unor zvonuri, a adăugat Moşanu, Petru Lucinschi ar fi spus că, dacă legislativul va rata şansa instaurării guvernului, el va prelua puterea în miinile sale. Aceasta, a spus Moşanu, vorbeşte despre intenţia şefului statului de a instaura un regim autoritar, dictatorial, după modelul Belarus. Oricum, a apreciat el, noul guvern nu ar avea o alta menire decit să pregăteasca instaurarea acestui regim.

Preşedintele Partidului Forţelor Democratice, Valeriu Matei, a declarat că alegerile anticipate vor însemna încă un an pierdut pentru Republica Moldova, cu consecinte grave pentru integrarea ei în structurile europene, integrare căreia preşedintele Lucinschi nu doreşte să îi dea dimensiuni concrete. In opinia sa, Petru Lucinschi, prin actuala criza politica, nu doreşte decit obtinerea celui de-al doilea mandat prezidenţial. Răspunzînd întrebărilor jurnalistilor, toti liderii ADR au confirmat că şeful statului nu poartă cu ei negocieri pentru formarea viitorului guvern, dar că Alianţa nici nu intenţionează să participe la instalarea acestuia. Liderii ADR, au mai declarat că, în cazul în care Petru Lucinschi va anunţa alegeri parlamentare anticipate, formaţiunile din ADR vor participa, în comun, la eventualul scrutin.

Din Chisinau, Radu Benea, REL
XS
SM
MD
LG