Linkuri accesibilitate

23.11.99 - Chișinău: Voronin si negocierile pentru noul guvern


Vladimir Voronin exclude noi negocieri cu FPCD și optează pentru un cabinet condus de comuniști.

23 noiembrie 1999

Voronin si negocierile pentru noul guvern

Edgar Şelaru: In Republica Moldova continua negocierile in vederea formarii unui nou guvern, dupa ce ieri, lista cabinetului de ministri prezentată de premierul desemnat Valeriu Bobuţac a fost respinsa de Parlament. Liderul partidului comunistilor, Vladimir Voronin a declarat îmsă ca nu va mai negocia cu Frontul Popular Creştin Democrat, dupa ce deputatii FPCD nu şi-au dat ieri votul pentru guvernul propus. Voronin a mai spus ca o opţiune ar fi acum, formarea unui guvern condus de comunisti şi a adaugat că un astfel de guvern ar putea întruni o majoritate, daca va fi susţinut de un numar suficient de deputati independenti. Preşedintele Petru Lucinschi, care şi-a aminat vizita programata în Italia, unde urma să primeasca premiul „Pelegrinul Păcii” continuă consultările cu deputatii în vederea depăşirii actualiei situaţii. De la Chişinău, cu amănunte, Radu Benea.

Liderul partidului comunistilor, Vladimir Voronin a declarat astazi, la modul categoric, că formaţiunea sa nu va mai continua negocierile cu FPCD în vederea formarii viitorului cabinet de ministri. Voronin s-a arătat extrem de nemulţumit de faptul ca luni, în plenul Parlamentului, creştin democratii s-au abţinut de la votul de încredere privind componenţa noului executiv şi programul de guvernare solicitat de premierul desemnat Valeriu Bobuţac. El a reproşat frontiştilor, că, refuzind să voteze cabinetul Bobuţac, aceştia nu au ţinut cont de faptul că şi comunistii au facut cedări substantiale în procesul de negocieri. Am cedat 90 % din conţinutul programului de guvernare, acceptînd practic, unul identic cu cel al guvernului Sturza şi am fost de acord să ne limităm doar la 4 funcţii în noul executiv, dar am fost gata să votăm acest guvern, a declarat Voronin.

Liderul comunistilor s-a aratat la fel de nemultumit de prestaţia preşedintelui Parlamentului Dumitru Diacov. Motivul nemultumirii lui Voronin în acest caz a fost că, după ce şeful legislativului a remarcat în plen că grupul parlamentar al comunistilor a făcut mari cedări în ceea ce priveşte programul de guvernare şi numărul de portofolii, atît Diacov cît şi deputatii din grupul său parlamentar nu şi-au votul pentru aprobarea cabinetului Bobuţac. În acest context, Vladimir Voronin a declarat că formaţiunea sa nu va negocia nici cu Dumitru Diacov în vederea formării viitorului guvern.

De menţionat aici că, reprezentanti ai Blocului pentru o Moldova Democratica şi Prosperă, ca de altfel şi a celorlalte doua formaţiuni din ADR, acum în opozitie parlamentară, au declarat, cu diferite ocazii că nu vor participa la formarea noului cabinet de ministrii. Vladimir Voronin a mai declarat că, după cele întimplate luni în Parlament, formaţiunea sa nu mai este dispusa sa cedeze în continuare şi va inainta conditii dure participanţilor la tratative. Voronin nu a exclus, ca formaţiunea sa formeze, de una singura, un cabinet de ministri, cu un premier comunist. Intrebat cine ar putea vota un asemenea guvern, Voronin a răspuns că, pe linga comunisti şi deputati independenti, mai sunt necesare 4 voturi pe care, eventual, ar trebui sa le asigure, preşedintele Petru Lucinschi.

Solicitat de jurnalisti, în legatura cu aceste declaratii, preşedintele FPCD, Iurie Roşca s-a abtinut de la orice comentariu. Cit priveste deputatii independenti, se pare că aceştia, la moment, sprijina în continuare candidatura lui Valeriu Bobuţac, dar nu exclud că şeful statului ar putea sa desemneze o alta candidatura la funcţia de primministru. Deputatul Ion Morei, a declarat presei că în prezent, se poarta negocieri în vederea eliminării acelor disensiuni apărute după refuzul creştin democraţilor de a sprijini componenta guvernului Bobuţac, dar a evitat să faca şi alte precizări. Parlamentarul Anatol Dubrovschi a declarat jurnalistilor că deputatii independenti au purtat astazi negocieri cu preşedintel Petru Lucinschi şi cu comunistii. Potrivit domnului Dubrovschi, şeful statului considera că tratativele trebuie continuate, în vechea formulă, adica, cu toate cele 3 grupuri parlamentare: comunistii, creştin democratii şi independentii. Totodată, Lucinschi va încerca sa il convingă pe premierul desemnat Valeriu Bobuţac să nu-şi retragă candidatura. Dubrovschi a mai spus că în grupul parlamentar al comuniştilor, în ceea ce priveşte formarea guvernului opiniile s-au divizat. O parte consideră că trebuie sa formeze de sine stătător guvernul, o altă parte din comunişti este dispusă să continue negocierile. Miine, grupul parlamentar al comunistilor se va reuni în şedinţă pentru a depăşi această situaţie şi a lua o decizie. Potrivit lui Dubrovschi, şeful statului este dispus să facă cedări pentru a consolida noua majoritate parlamentară.

Purtătorul de cuvînt al preşedintiei, Anatol Golea ne-a declarat că şeful statului aşteaptă publicarea hotaririi parlamentului de luni, referitoare la rezultateele votării privind componenţa guvernului Bobuţac. Dpă publicarea hotăririi, Lucinschi va emite un decret privind desemnarea unui candidat la funcţia de premier. Anatol Golea spune însă că nu se ştie dacă acesta va fi Valeriu Bobuţac sau o alta persoana.

Din Chisinau Radu Benea REL
XS
SM
MD
LG