Linkuri accesibilitate

Misterul gigacaloriei


Există în mase un soi de nedumerire cronică alimentată de felul misterios în care sînt alcătuite tarifele.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a declarat deunăzi că “întreprinderile termo-energetice au introdus în structura tarifului la termificare o serie de cheltuieli imaginare”. Primarul a depistat o nepotrivire ciudată şi anume aceea că “Termocom”-ul primeşte de la CET-uri un volum de gigacalorii mai mare decît volumul produs de aceste centrale. Edilul îi cere ANRE-ului să asigure transparenţa la stabilirea tarifelor şi să argumenteze felul în care ele sînt formate.

Nu am participat la investigaţia autorităţilor municipale şi, prin urmare, habar nu am dacă o fi sau nu aşa. O întrebare şi o precizare se impun însă, după părerea mea. Întrebarea e următoarea: dar mai există oare vreo ţară în care preţul gigacaloriei şi al metrilor cubi de gaze să provoace atîtea dispute crîncene? Şi nu cumva diferenţa dintre preţurile revendicate de părţile “beligerante” e una foarte mare? Primăria susţine, cu argumente temeinice, că gigacaloria nu trebuie să coste mai mult de 540 de lei, pe cînd “Termocom”-ul, cu aceleaşi argumente temeinice, vrea aproape 800 de lei. Nu e ciudat asta? Păi, ce om cu mintea limpede nu va fi ros de îndoială la vederea acestei diferenţe uriaşe?

Urmează precizarea. Există în mase un soi de nedumerire cronică alimentată de felul misterios în care sînt alcătuite tarifele. Am discutat, în anii tranziţiei interminabile, cu o sumedenie de oameni care nu aveau idee cît costă în realitate serviciile care le sînt prestate. Zic “în realitate”, pentru că tot felul de poveşti despre preţuri umflate, ţevi fisurate şi intermediari dubioşi au subminat încrederea oamenilor în cifrele din facturi.

Cîţi dintre simplii muritori cunosc toate etapele de formare a preţului? Cîţi dintre ei cunosc actorii care contribuie la creşterea treptată a preţului? Mă tem că nu mulţi. Cred că a venit demult timpul să fim mai versaţi în această privinţă.
XS
SM
MD
LG