Linkuri accesibilitate

Guvernul AIE susţine IMM-urile


Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr

Nu şi întreprinderile falite din cauza unor investiţii hazardate

Guvernul va relua sustinerea financiara a intreprinderilor mici si mijlocii, dar nu vor fi sustinuti intreprinzatorii falimentari. Valeriu Lazar, ministrul economiei, a declarat la o conferinta dedicata dezvoltarii acestui sector ca guvernul nu are dreptul sa intervina in relatiile comerciale dintre banci si intreprinzatorii care au datorii la ele.

Ministrul Valeriu Lazar spune ca in plina criza financiara intreprinzatorii ar trebui ajutati, dar nu toti delaolalta: „Sa recunoastem, avem si intreprenori care au avut o politica investitionala hazadata. Da, o sa dispara foarte multe intreprinderi, o sa falimenteze. Dar asta este economia de piata. Lucrul e o realitate, zilnic apar si dispar sute de intreprinderi. Fiindca noi nu avem nici dreptul legal nici posibilitatea financiara sa-i ajutam pe toti. Iata de ce noi ne propunem sa nu intervenim intre relatiile dintre creditori si debitori. Nu mi se pare corect.”

Radu, un intreprinzator care activeaza in sfera drumurilor imi spune ca si el are datorie la banca, dar la rindu-i are si el de incasat datorii: „Criza asta ne-a afectat foarte tare. Achitarile nu merg, dar cu banca trebuie sa ne achitam, si asta este una din cele mai mari probleme: datoriile companiei fata de banca, care au aparut din cauza ca statul nu ne-a platit pentru serviciile oferite”

Ministrul Valeriu Lazar a promis ca achitarea acestori datorii va fi o prioritate a guvernului: „Aici chiar nu am ce spune intr-adevar. Suntem nevoiti sa achitam si datoriile. Am preluat aceasta mostenire si incercam sa ne asumam aceste obligatiuni, pentru ca oricum sunt ale statului”

Victor Parlicov, expert economic la Institul Viitorul, considera ca ministrul Lazar a invatat din experienta amnistiei fiscale: „Domnul Lazar corect spune. Oameni buni, daca intreprinderea este insolvabila atunci n-ai ce mana un cal mort. Daca tu nu esti credibil pentru banca, inseamna ca asta e, esti business insolvabil”

Datele statistice arata ca in Republica Moldova activeaza peste 41 de mii de intreprinzatori mici si mijlocii, adica 98 la suta din totalul agentilor economici. Guvernele precedente au aplicat mai multe masuri calificate de aceasta categorie de intrepinzatori drept masuri de constringere si chiar de eliminare de pe piata pentru a se face loc monopolistilor. Formatiunile politice care erau atunci in opozitie promiteau ca nu vor calca pe aceeasi grebla.
Previous Next

XS
SM
MD
LG