Linkuri accesibilitate

Summitul Uniunea Europeană - Rusia de la Stockholm


Medvedev, Reinfeldt, Barroso şi Solana la summitul de la Stockholm
Medvedev, Reinfeldt, Barroso şi Solana la summitul de la Stockholm

Europenii invocă situaţia drepturilor omului în Rusia, Medvedev insistă pe schimbarea Cartei Energetice Europene

Europenii şi ruşii s-au intalnit azi pentru a doua reuniune anuală, la cel mai înalt nivel, chiar în prag de iarnă, când Bruxellesul speră să evite repetarea unei crize asemănătoare cu cea a gazelor, din ianuarie.

Asadar nu e de mirare ca cea mai importanta decizie luata astazi de catre presedintele în exerciţiu al Uniunii, premierul suedez Fredrik Reinfeldt, şi preşedintele rus Dmitri Medvedev este este una ce vizeaza domeniul energetic. Cei doi si-au dat acordul cu privire la memorandul referitor la "Mecanismul de avertizare timpurie", semnat ieri, la Moscova.

Pe de alta parte, propunerea Rusiei privind o nouă bază juridică internaţională în acest domeniu, care să înlocuiească actuala Cartă Energetică Europeană a ramas sa fie studiata in detaliu de Bruxelles.

In schimb Uniunea Europeana va semna un asa numit „Parteneriat pentru modernizarea Rusiei“ care va permine schimburi tehnologice, culturale si mobilitatea studentilor si specialistilor intre Rusia si Uniunea Europeana. Ideea ar fi trecerea, treptat la liberalizarea vizelor cetatenilor rusi in spatiul comunitar. Potrivit presedintelui rus Dmitri Medvedev, Rusia va intari relatiile atat cu Uniunea Europeana cat si cu fiecare stat membru in parte. Medvedev a tinut sa faca aceasta precizare amintind ca Uniunea Europeana nu este un stat ci o uniune de state, lasand parca sa se inteleaga ca Rusia este constienta de aceasta posibila slabiciune a Uniunii Europene.

Replica presedintelui Consiliului Uniunii Europene a fost imediata. Reinfelt a precizat ca spera ca maine, in cadrul summitul sefilor de stat si de guvern din cele 27 de state membre sa se ajunga la un consens si Uniunea Europeana sa aiba un presedinte.

Desi la conferinta de presa de la finalul reuniunii atat Frederik Reinfelt cat si Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, au mentionat printre punctele de pe agenda si situaţia drepturilor omului în Rusia, rezultatul acestor discutii nu pare sa fie unul satisfacator.

Raspunzand intrebarii unui jurnalist privind sutele de condamnari ale Rusiei la CEDO care nu au fost aplicate de Rusia, liderul de la Kremlin Dmitri Medvedev a declarat ca singurele instante care pot decide daca un cetatean rus a comis un act criminal sunt doar cele rusesti.

Un alt punct important aflat pe agenda discutiilor de astazi este stadiul relatiilor economice ale Uniunii Europene cu Rusia si aderarea sau nu a acestei tari la Organizatia Mondiala a Comertului. La finalul reuniunii presedintele Comsiei Europene Jose Manuel Barroso a declarat ca Uniunea Europeana sprijina aderarea Rusiei la aceasta organizatie.
XS
SM
MD
LG