Linkuri accesibilitate

Biserica Ortodoxă Rusă întrerupe relaţiile cu protestanţii germani


Margot Käßmann
Margot Käßmann

Margot Käßmann, în fruntea Consiliului Bisericilor Evanghelice provoacă supărarea Moscovei.

Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat că va întrerupe relaţiile cu bisericile evanghelice din Germania. Asta fiindcă în fruntea Consiliului Bisericilor Evanghelice (EKD) se află o femeie divorţată. Femeia respectivă nu este nimeni altcineva decît Margot Käßmann, care, în acelaşi timp, este şi episcop lutheran.

Pentru mulţi ortodcşi şi mai ales pentru ierarhia ortodoxă tradiţionalistă femeile nu pot avea calitatea de preot. Nici în biserica romano-catolică sau în celelalte biserici ortodoxe autocefale femeile încă n-au dobîndit statul egalităţii cu bărbaţii, aşa cum este el prevăzut în diferitele legi fundamentale. În pofida acestui fapt, aceste biserici au preferat să nu comenteze negativ decizia protestanţilor germani de a alege în fruntea consiliului lor o femeie, care în 1999 devenise şi episcop al bisericii lutherane din landul federal Saxonia Inferioară.

Margot Käßmann, născută în anul 1958, s-a impus în ultimii ani ca o personalitate bisericească importantă care pledează pentru liberalizarea unor concepte din domeniul eticii sexuale restrictive, din cadrul bisericii catolice, cerînd, în acelaşi timp, ca femeilor să li se permită să devină preoţi. Totodată ea a cerut catolicilor să renunţe la celibatul impus preoţilor. În pofida acestor critici la adresa catolicilor, relaţiile cu ierarhia bisericii papale sunt bune.

Pe de altă parte, Käßmann s-a angajat pentru strîngerea relaţiilor ecumenice, mai ales a relaţiilor cu bisericile ortodoxe răsăritene.

În acest context, este greu de înţeles gestul radical al Bisericii Ortodoxe Ruse. Potrivit agenţiilor evenghelice de presă mitropolitul Hilarion Alfeev, care se ocupă în cadrul Patriarhiei de la Moscova cu relaţiile externe ale bisericii, a anunţat că întîlnirea festivă prilejuită de aniversarea a 50 de ani de la reluarea dialogului cu protestanţii germani, va fi ultima de acest fel.

Semnificativ în acest context al declanşării unui soi de război rece cu iz religios de către Moscova, tocmai Biserica Ortodoxă Sârbă a respins atitudinea bisericii ruse.

Toată această afacere demonstrează însă nimic altceva decît faptul că dialogul, indiferent dacă este ecumenic, politic sau de altă natură, poate avea loc numai atunci cînd părţile implicate dau dovadă de toleranţă. Dacă toleranţa lipseşte, orice dialog este sortit eşecului.
XS
SM
MD
LG