Linkuri accesibilitate

Agenda summitului UE-Rusia de la Stockholm


Ministrul de externe suedez Carl Bildt cu omologul său rus, Sergei Lavrov la o conferință de presă la Bruxelles
Ministrul de externe suedez Carl Bildt cu omologul său rus, Sergei Lavrov la o conferință de presă la Bruxelles

Discuții despre prevenirea timpurie a crizelor gazelor, drepturile omului în Rusia și conflictele înghețate.

La Stockholm va avea loc astăzi un summit Uniunea Europeană-Rusia la care se va discuta mai ales despre energie şi despre cum pot fi evitate întreruperile livrării de gaze ruseşti. Detalii are Mircea Ţicudean.

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev a sosit deja la Stockholm, urmînd să se întâlnească peste puţine ore cu premierul suedez Frederik Reinfeldt a cărui ţară deţine preşedinţia UE, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso şi şeful politicii externe a UE Javier Solana.

În pregătirea întâlnirii, Rusia şi UE au creat săptămâna aceasta un sistem de prevenire timpurie a crizelor gazelor, de felul celei petrecute la începutul anului curent, când Gazprom a întrerupt livrările prin Ucraina în urma unei dispute asupra preţului între Moscova şi Kiev. Agenţia France Presse notează că discuţiile despre energie ar putea fi tensionate dacă ţara-gazdă a summitului, Suedia, ridică problema drepturilor omului în Rusia şi vorbeşte despre politica rusească faţă de unele foste republici sovietice.

Ministrul suedez de externe Carl Bildt a înfuriat de mai multe ori Kremlinul vorbind foarte critic despre invadarea de către ruşi a Georgiei şi comparînd evenimentul cu practicile Germaniei hitleriste. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Ahto Lobjakas ne-a informat că preşedintele Medvedev este aşa de nemulţumit de suedezi, încât a vrut ca summitul de astăzi să aibă loc în altă parte, dar a fost nevoit să cedeze, în cele din urmă.

Suedezii sunt, întâmplător sau nu, şi co-autorii aşa-numitului „Parteneriat Estic”, împreună cu polonezii.
Kremlinul nu vede cu ochi buni strângerea relaţiilor dintre Bruxelles şi cele şase foste republici sovietice cuprinse în „Parteneriat”, printre care se numără şi ţări fidele Moscovei, ca Armenia sau Belarus, dar şi rebeli ca Ucraina sau Georgia.

Una din problemele pe care Rusia vrea neapărat să le discute la Stockholm este renunţarea la vizele europene pentru cetăţenii ruşi, un lucru pe care Moscova şi-l doreşte de multă vreme, deocamdată fără succes.
La summitul din capitala suedeză ar urma să fie discutate şi conflictele regionale, îngheţate sau nu, din fostul spaţiu sovietic, inclusiv cel transnistrean.

Tot la reuniunea de la Stockholm Uniunea Europeană ar urma să ceară Rusiei să se implice mai mult în efortul de combatere a schimbărilor climaterice şi să ajute mai mult Occidentul în campania din Afganistan.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG