Linkuri accesibilitate

Turnura nouă a relaţiilor moldo-române


Mai mult realism, mai puţine lacrimi şi flori

„Din cand in cand, apar in public diversi entuziasti care predica incalzirea realtiilor economice cu Rusia si o mai mare energie ofensiva comerciala a firmelor noastre catre est, pentru a recastiga traditionala piata rusa” - scrie Sorin Ionita in Evenimentul zilei. Comentariul sau demonteaza aceasta moda, reamintind ce patesc statele care au relatii economice preferentiale cu Rusia. Moldova si Georgia si-au vazut prabusite exporturile de vinuri, in momentul in care rusii au stopat importurile, cu un motiv scos din maneca: celebrele vinuri moldovenesti si georgiene n-ar indeplini standardele cerute de piata rusa. Mai e si cazul Poloniei, fata de care Rusia a impus un embargou asupra carnii de porc – o masura mai putin cunoscuta. Ca sa nu mai vorbim despre Ucraina, unde criza gazului a sanctionat evolutii politice neagreate la Moscova. “A avea relatii economice prea stranse cu Moscova nu inseamna decat a-i pune in mana instrumente de presiune, pe care le va folosi cand te prinde la stramtoare” - arata Ionita, referindu-se explicit la politicienii romani. Acestia tot spera sa obtina favoruri de la compania Gazprom, “o ramura de afaceri a statului rus, impachetata de kaghebisti loiali presedintelui, si instrument de a recruta politicieni occidentali hulpavi si imorali, pecum fostul cancelar social-democrat Gerhard Schroeder".

Ziarul Gardianul isi informeaza cititorii despre ce scrie ziarul Kommersant: si anume, ca Romania se pregateste sa asimileze Republica Moldova. Calea ar fi acordarea cetateniei romane. Gardianul merge insa cu pozitia presedintiei de la Bucuresti, care a reafirmat mai demult in Parlamentul European, “obligatia morala a romanilor de a lupta pentru ca famillile noastre de pe malul de est al Prutului sa se intoarca acasa, in Europa”. Este amintita in articol si declaratia premierului Vlad Filat, facuta la Bucuresti: Chisinaul nu se teme de anexare.

Pe site-ul ziarului Adevarul, un scurt comentariu semnat de Ovidiu Nahoi si citit ieri, la RFI Romania. Citam: “Relatiile dintre Romania si Republica Moldova vor lua o turnura cu totul noua. Poate ca nu vor mai fi lacrimi si flori, nu vor mai fi nici pumnii stransi de pe vremea lui Voronin. Dar va fi cu siguranta mai mult realism”.
XS
SM
MD
LG