Linkuri accesibilitate

Guvernul va aproba miercuri acordul micului trafic de frontieră cu România


Totodată va fi publicată lista localităţilor care îndeplinesc condiţiile convenţiei

Vorbind luni la Chişinău la o conferinţă de presă, premierul Vladimir Filat a spus că permisele în baza acordului micului trafic de frontieră vor fi eliberate gratis pe perioade de 2 până la cinci ani, la consulatele româneşti. La ce se aşteaptă concret, locuitorii din zona de graniţă?

Acordul privind micul trafic la frontieră prevede că moldovenii care locuiesc în satele aflate la o distanţă de 30 de km de frontiera cu România vor putea, în baza unui permis, călători la aceeaşi distanţă pe teritoriul statului vecin. Locuitorii din 11 raioane se pot bucura de beneficiile acestui acord, însă nu toţi, ne-a spus preşedintele raionului Cimişlia, Andrei Vacarciuc: „O parte din localităţi, care sunt în vestul raionului se bucură de dreptul acestui acord, altă parte sunt mai îndepărtate şi nu intră în raza asta de 30 de km”.

L-am întrebat pe Andrei Vacarciuc ce se va întâmpla cu satele care fac parte dintr-o comună, spre exemplu, dar una din localităţile sale se află dincolo de limita de 30 de kilometri: „Comuna, care o parte din comună nimereşte sub raza asta de 30 de km, va fi inclusă toată comuna. Iaca sunt comune care includ trei localităţi sau patru localităţi, sau o parte din localitate nu nimereşte, vor fi incluse în întregime, nu tăiat ca zidul cela din Berlin, jumătate sunt capitalişti, jumătate socialişti”.

Tamara Bejenaru, locuitoare a comunei Petreşti din raionul Ungheni şi angajată a primăriei, îmi spune că de câteva zile despre acordul privind micul tarfic la frontieră vorbeşte toată lumea în sat, de la mic la mare: „Vor aşa ceva. Că mulţi au rude acolo şi chiar aşa pleacă. Şi dacă ar fi chiar şi în Europa să avem acces liber nu ar încurca. Într-un timp era foarte accesat Iaşi-ul de sat. Se ducea lumea cu orice, cu nuci, fasole, ce avea. Acum de când s-a introdus viza mai rar plecau că probleme până te duci la Chişinău”

Tamara Bejenaru, se întreabă ce se va întâmpla cu cei care vor depăşi distanţa de 30 de kilometri, permisă pentru călătorie: „Am înţeles că au să-i reţină dacă o să depăşească raza de 30 de km şi au să le pună deport, aşa vorbeau pe aici, nu ştiu dacă-i corect. Interdicţie dacă au să depăşească raza de 30 de km”.

Prim-ministrul Vladimir Filat a spus ieri că este ireal ca fiecare cetăţean lăsat să intre în România în baza permisului de liber trafic să fie verificat dacă a depăşit sau nu distanţa de 30 de kilometri: „Dar dacă este să vorbim totuşi la nivel practic, sigur cei care vor depăşi şi vor fi depistaţi, probabil vor fi întorşi înapoi în Republica Moldova sau întorşi înapoi în spaţiul care cade sub incidenţa acestui acord”.

Potrivit premierului Vlad Filat, mâine Guvernul urmează să aprobe Acordul privind micul trafic la frontieră semnat între Republica Moldova şi România şi va fi făcută publică şi lista localităţilor care vor intra în zona de frontieră.
Previous Next

XS
SM
MD
LG