Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: O profesoară aleasă primar al Sofiei


Iordanka Fandakova
Iordanka Fandakova

Iordanka Fandăkova, noul primar al capitalei Bulgariei.

Pentru primă dată capitala Bulgariei va fi guvernată de o femeie. Iordanka Fandăkova, ministru al educației în guvernul centrist condus de Boiko Borisov, a căștigat încă la primul tur cu peste 66 la sută din voturi. Candidatul socialist, Gheorghi Kadiev a rămas departe în urmă cu numai 27 de procente. Toți ceilalți candidați au primit fiecare sub 1 procent din voturi. Participarea a fost foarte slabă – 23 la sută din cele peste 1 100 000 de alegători. Centriștii au căștigat și în orașul Vrața – o fortăreață tradițională a foștilor comuniști. Pravetz – orașul natal al dictatorului comunist Todor Jivkov deasemeni va fi condus de un reprezentant al GHERB.

După cum afirmă analiștii, interesul al alegatorilor scăzut se explică prin absența unei intrigi. Victoria candidatului centrist a fost sigură, indiferent cine ar fi el. La patru luni de la alegerile parlamentare popularitatea partidului GHERB și cea a liderului și prim ministru Boiko Borisov bate toate recordurile. Cea a primului ministru depășește 70 de procente. Pe de altă parte alegătorii sînt obosiți de cele trei scrutinuri la care au fost chemați să participe în cursul anului. Un puternic atu al profesoarei Fandăkova a reprezentat guvernarea bună a Sofiei în anii în care primar a fost Boiko Borisov.

Votul a demonstrat existența unui parteneriat stabil între GHERB și partidele de dreaptă. UFD și „Democrați pentru o Bulgaria puternică” nu au lansat candidați proprii și au sprijinit candidatul GHERB.

Reprezentantul foștilor comuniști Kadiev a declarat că participarea scăzută reprezintă un avertisment dat întregii clase politice. Stanga reprezintă, după el singura alternativă la GHERB.

Primul ministru Borisov și-a acuzat predecesorul și lider al foștilor comuniști, Serghei Stanișev că de teamă eșecului inevitabil a refuzat să candideze pentru primaria capitalei.
XS
SM
MD
LG