Linkuri accesibilitate

Duelul televizat Traian Băsescu - Crin Antonescu


Crin Antonescu
Crin Antonescu

Preşedintele acuzat că a promovat în politică "femeia obiect"

Singura dezbatere intre doi dintre principalii candidati la alegerile prezidentiale din Romania nu a fost transmisa de posturile publice de radio si televiziune, dar a fost preluata de sase televiziuni private si de mai multe radiouri locale. La prima dezbatere s-au infruntat doar actualul presedinte Traian Basescu si liberalul Crin Antonescu, in vreme ce socialistul Mircea Geoana a refuzat sa participe pe motiv ca are programul incarcat. Desi temele abordate au fost dure, iar Crin Antonescu i-a amintit actualului presedinte ca a fost coleg in partidul comunist cu Ion Iliescu, primul sef de stat postrevolutionar, pe ansamblu cei doi adversari au fost relativi prietenosi. Atacurile au venit mai mult dinspre candidatul liberal care l-a acuzat pe seful statului ca a promovat in politica “femeia obiect”, facind referire la fosta ministra a turismului, Elena Udrea, cunoscuta publicului autohton si din revistele lucioase, dar si la actuala presedinta a Camerei Deputatilor care la rindul ei a ars etapele prea repede si a ajuns la 32 de ani intr-o functie extrem de complicata.

Traian Basescu si Crin Antonescu au avut insa abordari economice asemanatoare, ambii sustin cota unica de 16 la suta si ambii socotesc ca ar putea sa scada in viitor. Cei doi s-au purtat mai degraba ca doi potentiali aliati, decit ca doi adversari. Traian Basescu a evitat cu indirjire sa-l atace pe liberalul Crin Antonescu, iar consilierii presedintelui au explicat ca aceasta a fost o tactica pusa la punct dinainte prin care seful statului vrea sa-si apropie votantii liberali, demonstrind ca nu este o persoana conflictuala si ca pe viitor dreapta poate din nou guverna impreuna. La sfrsitul dezbaterii liberalul Antnescu a tinut la rindul sau sa-si atentioneze simpatizantii ca citam “Traian Basescu este un om viu, cu personalitate si curaj” in vreme ce candidatul socialist Mircea Geoana “nu e deloc”. Astazi primvicepresedintele democrat-liberalilor a venit in intimpinarea fostului aliat si a vorbit despre o viitoare guvernare portocalie, la fel cum a fost dupa alegerile din 2004.

Cu o saptamina inaintea primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, actualul presedinte Traian Basescu se afla pe locul intii in preferintele romanilor avind o cota de circa 35 la suta, potrivit sondajelor, urmat candidatul socialistilor cotat cu 30 la suta. Pe locul al treilea se situeaza liberalul Crin Antonescu pe care l-ar vota aproximativ 20 la suta din electorat. In vreme ce potentialul actualului presedinte este de scadere continua, cel al opozantilor sai este in usoara crestere.

Campania electorala din romania se bazeaza insa in ultima vreme pe stenograme si inregistrari, de multe ori trunchiate prin care este blamat mai ales actualul sef al statului. Aproape in fiecare zi apar noi amanunte, noi documente in aceasta campanie murdara, dar deocamdata, desi televiziunile de stiri duc o campanie sustinuta anti Traian Basescu, actualul presedinte se mentine favorit in cursa.
XS
SM
MD
LG