Linkuri accesibilitate

Un nucleu de contradicții în Constituția Moldovei: alegeri la nesfîrșit ?


Alexandru Tănase
Alexandru Tănase

Interviu cu Alexandru Tănase, Ministrul Justiției



Valentina Ursu
: Domnule ministru, este adevărat că am putea avea alegeri ale şefului statului la nesfârşit?


Alexandru Tănase: La modul practic da. Acest lucru este posibil, deoarece experienţa ultimilor 10 ani, de când a fost modificată Constituţia, din considerente conjuncturale, confirmă că nu ne ciocnim de fapt cu o problemă a maturităţii clasei politice sau cu o problemă legată de viziunile politice ale actorilor în acest proces, ci mai degrabă este vorba despre un nucleu de contradicţii, care este conţinut în actuala Constituţie şi nu se referă doar la procedura de alegere a şefului statului. Dacă ar fi să facem o analiză retrospectivă a evenimentelor din ultimul an, o să vedeţi că de mai multe ori ne-am ciocnit de probleme şi contradicţii, care sunt conţinute în actuala Constituţie, care ţineau de interimatul funcţiei, dizolvarea parlamentului, cumularea mai multor funcţii, incopatibilităţi şi aşa mai departe. De fapt unde nu am încerca să intervenim, ne ciocnim de incoerenţe şi redacţii inadecvate din Constituţie. Prin urmare, este o necesitate de a demara o reformă constituţională în sensul clarificării tuturor acestor contradicţii şi în principal e vorba de procedura de alegere a şefului statului.

Vitalie Enache: Dar poate fi, domnule Tănase, modificată Constituţia cu votul Alianţei pentru Integrare Europeană, luând în considerare că deţine doar 53 de mandate în Parlament?

Alexandru Tănase: De fapt Constituţia este un document care nu trebuie să fie adoptat de Parlament. Probabil R. Moldova este unicul stat din regiune, unde Constituţia nu a fost supusă unui referendum, fie nu a fost aprobată de o adunare constituantă. Prin urmare noi avem deschisă o opţiune de a supune votului popular redacţia unui nou text al Constituţiei, care ar veni să reglementeze şi să pună în ordine funcţionarea tuturor instituţiilor statului, care sunt reglementate de Constituţie.

Valentina Ursu: Domnule ministru, se spunea în altă ordine de idei, că justiţia moldovenească este departe de a fi independentă. Haideţi să vedem, cum reuşiţi să reabilitaţi sistemul judecătoresc, în condiţiile în care unii acreditează ideea că el nu a reuşit să devină independent, dar şi cetăţenii, practic au pierdut încrederea în justiţie.

Alexandru Tănase
: Probabil este vorba despre două aspecte ale acestei probleme. Când vorbim de independenţa justiţiei, fie ne referim la independenţa puterii judecătoreşti faţă de alte puteri şi în mod special faţă de puterea politică. În acest sens, eu cred că la ora actuală nu există careva probleme. Cel puţin din momentul când a fost instaurat guvernul condus de domnul Vlad Filat, nu avem nici un exemplu, nici un caz când justiţia ar interveni, ar pronunţa hotărâri judecătoreşti la comanda sau sub presiunea actualei guvernări şi cred că e un progres pe care îl constată toată lumea.

Valentina Ursu: Poate fi asigurat principiul separaţiei puterilor în stat?


Alexandru Tănase: Eu cred că în cazul de faţă nu este o problemă despre separaţia puterilor în stat. Acest principiu nu funcţionează la modul ideal nicăieri în lume. Este important ca să nu fie limitate în nici un fel competenţele şi autoritatea puterii judecătoreşti. Este important să precizăm, că din momentul instaurării actualului guvern, nici un funcţionar nu a exercitat nici un fel de presiuni asupra justiţiei şi este un progres, dar rămâne cealaltă parte nesoluţionată a problemei, care ţine de corupţie şi care de fapt ne va lua foarte mult timp, până când o să reuşim să o soluţionăm. Cetăţeanul de rând, mai rar se ciocnea, chiar şi în perioada guvernării comuniste cu presiunile politice, dar mult mai des se ciocnea de, hai să zicem aşa, de actele de corupţie si de incompetenţa judecătorilor.

Vitalie Enache: Când ar putea fi modificată Constituţia, în opinia dumneavoastră?


Alexandru Tănase: Eu cred că din punct de vedere legal, ar fi posibil de modificat Constituţia, de a aproba o nouă Constituţie prin referendum la începutul lunii aprilie, să zicem aşa. Depinde foarte mult care va fi decizia politică în acest sens, deoarece este necesară constituirea unei comisii constituţionale, care ar elabora noul text al Constituţiei. Mai apoi urmează procedurile parlamentare de adoptare prin votul Parlamentului a acestui proiect, de adoptare a tuturor proiectelor de hotărâri şi legi, care ar dispune efectuarea şi petrecerea acestui referendum. Şi mai apoi sigur că urmează să se discute, să se analizeze foarte atent care ar fi dispoziţiile finale şi tranzitorii ale acestui proces, privind punerea în aplicare a noiii Constituţii şi reglementarea acelor situaţii care au fost în sarcina, sau au fost reglementate de actuala Constituţie.

Valentina Ursu: Domnule ministru, vorbeam despre încrederea pe care trebuie să o aibă cetăţenii republicii în sistemul judecătoresc. În calitate de avocat aţi reprezentat mai multe cazuri la CEDO. Ce se poate de făcut pentru ca aceşti oameni să-şi găsească dreptatea acasă şi nu la Curtea Europeană?

Alexandru Tănase: Bineînţeles că oamenii vor justiţire la ei acasă, aici la noi în R. Moldova şi anume din acest motiv, noi depunem acele eforturi şi acordăm o atenţie deosebită reformării justiţiei. În ceea ce priveşte dosarele care deja sunt pe rol la CEDO, sigur că noi examinăm în particular fiecare caz, unde există clar semne că aceste dosare pot fi pierdute, sigur că noi iniţiem proceduri de reglementări amiabile. Dar în acelaşi timp, vreau să transmit şi un mesaj societăţii, ca să înţeleagă că nu orice cerere care este depusă la Curtea Europeană, înseamnă neapărat şi o soluţionare amiabilă a cazului, deoarece detaliile sunt extrem de importante în acest sens.

Valentina Ursu: Se vorbea că vor fi pedepsiţi judecătorii care au admis dosare pe rol la CEDO. Mai e valabil?

Alexandru Tănase: Nu cred că problema în cazul de faţă trebuie pusă anume prin prisma instrumentelor sancţionatorii. Eu aş prefera să ne concentrăm atenţia asupra responsabilizării. Până la urmă sancţionarea unui judecător este o anumită satisfacţie, dar nu repară starea de lucruri în linii mari. Este important de a interveni cu mecanisme, care ar responsabiliza corpul de judecători pentru actul de justiţie adoptat. Şi nu în ultimul rând, de a modifica acele mecanisme care se conţin în actualul cadru normativ, care de fapt favorizează apariţia corupţiei şi care creează mari probleme cetăţenilor, cum ar fi vorba de lichidarea instanţelor economice. În cazul de faţă lichidând aceste instanţe, noi am reuşi să intervenim la nivel de funcţionare a instituţiilor la nivel de justiţie, pentru a elimina acele mecanisme, care determină apariţia corupţiei şi implicit lipsa de încredere a cetăţeanului faţă de actul propriu-zis.


Valentina Ursu: Domnule ministru, după evenimentele din 6-7 aprilie, sunt petiţionari în dosare aflate pe rol la CEDO?

Alexandru Tănase: Toate plângerile cetăţenilor R. Moldova, care au fost depuse la CEDO ca rezultat al evenimentelor din 7 aprilie, au fost în vizorul nostru chiar din primele zile de la instaurarea noului guvern. Noi am iniţiat cu toţi reclamanţii procesul de reglementare amiabilă. Agentul guvernamental la CEDO a depus câte o declaraţie în acest sens prin care a recunoscut violările. Noi considerăm că în acest fel, sigur şi ne-am exprimat disponibilitatea de a compensa din punct de vedere financiar acele persoane care au suferit. Din acest punct de vedere, noi am dus până la bun sfârşit această promisiune. Sigur că rămâne partea a doua, care ţine de detalii şi de mecanisme chiar în faţa Curţii. Nu toată lumea dintre cei care au fost vizaţi în aceste evenimente şi care au dosare la Curte au fost de acord în totalitate cu faptul că doar au fost recunoscute violările. Sunt petiţionari care dosresc să-şi menţină cererea până la capăt, să obţină o hotărâre a Curţii. Este un drept al lor şi noi ca guvern nu avem dreptul, potrivit convenţiei europene, să intervenim în dreptul lor.

Valentina Ursu: Şi ultima întrebare, când veţi prezenta structura definitivă a ministerului justiţiei?

Alexandru Tănase: Am prezentat-o deja în şedinţa de guvern anterioară. Au fost elaborate o serie de modificări la mai multe hotărâri de guvern, care reglementează funcţionarea ministerului justiţiei, au fost operate anumite schimbări în structura ministerului justiţiei. În mod special a fost atrasă o atenţie consolidării servicilului de agent guvernamental, care este un serviciu extrem de important, este vorba de reprezentantul R. Moldova la CEDO. Urmează ca după finalizarea formării noii conduceri a ministerului justiţiei, să punem în practică o serie de politici la acest capitol.

Valentina Ursu: Şi când veţi mai avea şi alţi viceminiştri sau câţi veţi avea?


Alexandru Tănase: La ora actuală în funcţii sunt ambii, doi viceminiştri. Este domnul Oleg Efrim, care a fost numit în şedinţa trecută şi este viceministru domnul Nicolae Eşanu, care nu a fost destituit. În cazul în care se vor decide anumite remanieri de cadre, ele în mod clar vor fi efectuate în mod public în şedinţă de guvern şi opinia publică va cunoaşte care sunt acţiunile noastre.

Valentina Ursu: Mulţumim foarte mult!
XS
SM
MD
LG