Linkuri accesibilitate

Serbia în doliu: moartea Patriarhului Pavle


Patriarhul Pavle
Patriarhul Pavle

Cunoscut ca un teolog rafinat şi un bun lingvist, Pavle a condamnat mereu violenţa.

Duminică a încetat din viaţă la Belgrad, la vârsta de 95 de ani, patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Pavle. În timpul războielor din Balcani din anii 90 ai secolului trecut, Pavle a lansat mai multe chemări la pace şi reconciliere. Pe de altă parte, însă, Patriarhul nu a condamnat niciodată naţionalismul sârbesc, în formele sale extreme. Detalii are Mircea Ţicudean.

Patriarhul Pavle a preluat şefia Bisericii Ortodoxe din Serbia în 1990, adică în ajunul dezembrării Iugoslaviei. În anii care au urmat, el a cerut mereu oprirea violenţelor şi a confruntării militare dintre sârbii ortodocşi, croaţii catolici şi bosniacii musulmani. „Dumnezeu să ne lumineze, ca să ne purtăm ca oamenii şi să nu ne mai ucidem”, spunea Pavle în 1991, când au izbucnit luptele dintre sârbi şi croaţi, pe teritoriul Croaţiei.
În anii 70 şi 80, el a trăit în Kosovo, unde s-a plâns mereu de persecuţiile la care i-ar fi supus albanezii majoritari pe sârbii ortodocşi.

Cunoscut ca un teolog rafinat şi un bun lingvist, Pavle a condamnat mereu violenţa, dar – aşa cum notează AP – în anii masacrelor din Balcani nu i-a criticat niciodată explicit pe agresorii violenţi, mai ales pe fostul preşedinte iugoslav, sârbul Slobodan Miloşevici.

Abia în anul 2000, Biserica Ortodoxă Sârbă a renunţat la „neutralitate”, cerîndu-i lui Miloşevici să renunţe la putere, după ce alianţa nord-atlantică a bombardat Serbia ca să pună capăt campaniei antialbaneze din Kosovo. Miloşevici a ignorat chemarea bisericii, dar aceasta a ajutat la declanşarea marilor demonstraţii de stradă care au dus la schimbarea de regim de la Belgrad, din octombrie 2000. Deşi era considerat un om împăciuitor şi cosmopolit, Pavle nu a condamnat distrugerea de către sârbi a moscheilor şi bisericilor catolice în Bosnia şi Croaţia. El s-a opus mereu unei vizite a Papei în Serbia, spre deosebire de România vecină, şi ea predominant ortodoxă, care l-a primit pe suveranul pontif.

Patriarhul Pavle a murit după o lungă şedere în spital. El a fost internat în anul 2007, cu afecţiuni cardiace şi pulmonare.

Preşedintele Serbiei Boris Tadici a declarat că moartea Patriarhului este o mare pierdere pentru ţară. În Serbia se vor ţine trei zile de doliu naţional, începînd de astăzi. Tot astăzi, Sinodul Bisericii Ortodoxe Sârbe ar putea anunţa când va fi ales succesorul lui Pavle. Favoritul este Episcopul Amfilohie, cunoscut pentru opiniile sale antioccidentale şi naţionaliste. Potrivit canoanelor bisericeşti, noul patriarh poate fi ales cel mai devreme la 40 de zile după moartea lui Pavle.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG